Лукашенка звинувачують у терорі щодо опонентів

15:40, 07.09.2020
Лукашенка звинувачують у терорі щодо опонентів

Опозиція вважає, що режим Лукашенка перейшов до відкритого терору щодо опонентів.

Координаційна рада з організації процесу подолання політичної кризи в Білорусі обурені викраденнями невідомими «тітушками» членкині президії Координаційної ради Марії Колесникової, прессекретаря Антона Родненкова, виконавчого секретаря Івана Кравцова, які сталися у центрі Мінська у понеділок.

 

Опозиція вважає, що режим Лукашенка перейшов до відкритого терору щодо опонентів. І вимагає негайного звільнення своїх затриманих колег, а також підтвердження можливості вільного повернення в країну опонентів Лукашенка.

 

Як передає «Україна молода», про це Координаційна рада заявила в Telegram.

 

Наразі місцезнаходження Марії Колесникової, Антона Родненкова та Івана Кравцова невідоме.

 

При цьому правоохоронні органи республіки не надали інформацію про місцезнаходження цих людей, і заперечують свою причетність.

 

Крім цього, в суботу була насильно вивезена з країни член президії Координаційної ради Ольга Ковалькова. Раніше було пред'явлено звинувачення члену президії Координаційної ради Лілії Власовій, під адміністративним арештом перебуває член президії Координаційної ради Сергій Дилевський.

 

«Очевидно, що такі методи є незаконними і не можуть привести ні до якого іншого результату окрім загострення ситуації в країні, поглиблення кризи і подальшого наростання протестів. Ми бачимо, що в останні дні влада замість спроби діалогу з суспільством почала відкрито використовувати методи терору», - йдеться у заяві.

 

Координаційна рада відзначає, що всі дії вчинені особами, які виступають в офіційному статусі, пов'язані із застосуванням насильства і спрямовані на придушення політичної та громадської активності громадян, є злочинами проти людства, і можуть бути розслідувані без обмеження строків давності.

 

Зазначимо, що в неділю, 6 вересня, в Білорусі затримали 633 особи, які брали участь в мирних акціях по всій країні.

 

Затримання мирних людей спецпризначенцями відбувалися вкрай жорстко. Затримання проводили і організовані групи «тітушок».

 

 

Як повідомляла «УМ», Марію Колесникову викрали невідомі «тітушки» біля Національного художнього музею в центрі Мінська. Молодики посадили жінку в мікроавтобус з написом "Зв'язок" і повезли в невідомому напрямку.

 

30 серпня білоруси привітали Лукашенка "з днищем" у день його 66-річчя: акція протесту зібрала більше 200 тисяч учасників. 

 

Тоді як раніше Лукашенко продемонстрував свою войовничість: літав над акціями протесту на гелікоптері та вийшов з нього з автоматом у руках. Лукашенко також кинув на адресу протестувальників фразу «розбіглися немов щури».