Лукашенко планує референдум і зміни до конституції

14:56, 31.08.2020
Лукашенко планує референдум і зміни до конституції

Влада Білорусі пропонуватиме народу зміни, які будуть рухати суспільство вперед

Влада Білорусі пропонуватиме народу зміни, які будуть рухати суспільство вперед

 

Як інформує УМ, про це заявив під час робочої зустрічі з головою Верховного суду Валентином Сукало президент Білорусі Олександр Лукашенко, передає БЕЛТА.

 

"Повернення, як дехто каже, до Конституції 1994 року - ми з вами це не просто пройшли або прожили, а ввібрали в себе. Ми бачили, що тоді творилося. Повернення назад - це, напевно, не є рух. Це є зміни, але це не рух вперед. Хотілося б, щоб ці зміни рухали наше суспільство вперед. На таких змінах ми будемо наполягати, і пропонувати нашому народові такі зміни", - повідомив він.

 

Лукашенко зазначив, що зараз у Білорусі фахівці, в тому числі судді Конституційного суду, працюють над змінами до головного закону країни. Потім проект оновленої Конституції буде винесено на громадське обговорення.

 

"Щоб покрутили, висловили свою думку, що їм подобається, що не подобається, свої міркування. Але при цьому хочу сказати особливо завзятим, які криком кричать за зміни: вони мають розуміти, що у кожної дорослої людини при голосуванні за те чи інше питання на референдумі за Конституцією є один голос - і в селян, і в робітників, учителів, лікарів, фахівців, і у тих, хто досяг 18-річного віку і сьогодні бродить вулицями спокійного, чистого, затишного Мінська", - звернув увагу глава держави.

 

При цьому він зауважив, що голос неповнолітніх громадян країни, яких також чимало на мітингах, враховуватися не може, хоча вони й можуть висловлювати свою думку.

 

Водночас,  торкаючись роботи судів і суспільного життя, Лукашенко заявив, що в країні необхідно побудувати систему, яка б не була зав'язана на президенті.

 

Лукашенко визнав, що "зараз дуже багато розмов про те, що треба якимось чином перевлаштувати суспільно-політичну систему в Білорусі, змінити ситуацію в країні". Він сказав, що зараз йде робота вже над третім варіантом Конституції Білорусі, і попросив голову Верховного суду підключитися до цієї роботи.

 

"... я вважаю, що, незважаючи на те, що у нас дещо авторитарна система устрою суспільного життя, проте, президент оберігає і охороняє суди. Але це особистісний момент, а треба зробити так, щоб працювала система, яка не зав'язана на особистості, в тому числі Лукашенкові. Тому, я думаю, в новій Конституції ми гідно відобразимо систему устрою наших судів, виходячи з нашого з вами досвіду роботи за останню чверть століття. Але відповідально: вносьте пропозицію - розпишіться за цю пропозицію", - сказав Лукашенко

 

Як повідомляла УМ, демонстранти прийшли привітати Лукашенка з 66 днем народження.


Сам він до людей не вийшов. Його прессекретарка Наталія Еймонт надіслала у відповідь на запит ЗМІ світлину, де президент, як і минулої неділі, тримає в руках автомат.

 

Нагадаємо, у Білорусі з 9 серпня регулярно проходять масштабні мітинги проти оголошеної перемоги на них Олександра Лукашенка.

 

Вдень 30 серпня протестувальники не змогли потрапити на площу Незалежності, бо її перекрили силовики, тому пішли до резиденції Лукашенка — палацу Незалежності.

 

Тиждень тому Лукашенко продемонстрував свою войовничість куди більш екстравагантним способом. Коли протестувальники розійшлись з-під резиденції, він прилетів туди на гелікоптері та вийшов з нього з автоматом у руках. Лукашенко також кинув на адресу протестувальників фразу «розбіглися немов щури».