Адвокатів затриманих кримських татар не пускають до будівлі ФСБ у Сімферополі

14:31, 31.08.2020
Адвокатів затриманих кримських татар не пускають до будівлі ФСБ у Сімферополі

Прокуратура і поліція АР Крим почали кримінальне провадження за фактом незаконних обшуків в будинках кримськотатарських активістів.

Адвокатів не допускають до кримськотатарських активістів, затриманих після обшуків, які проводили в їхніх будинках російські силовики вранці 31 серпня.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії з посиланням на Марлена Халікова, адвоката затриманого Рідвана Умерова.

 

«Ми подали через сайт держпослуг звернення до прокуратури Криму про недопуск нас як захисників. Усі чекаємо під будівлею ФСБ в Сімферополі. Черговий не пропускає нас до будівлі і говорить, що потрібно почекати, нас слідчий запросить», – повідомив адвокат.

 

За словами Халікова, затримані раніше Айдер Кадиров, Айдер Аблякімов, Рідван Умеров і Енвер Топчи перебувають у будівлі ФСБ близько трьох годин. Цю інформацію підтвердив адвокат затриманого Айдера Кадирова Олексій Ладін, який також не може потрапити до свого довірителя.

 

 У Представництві президента України в АР Крим засудили обшуки російських силовиків у будинках кримських татар.

 

«Представництво президента України в АР Крим засуджує дії окупаційної адміністрації по переслідуванню громадян України з громадською позицією, документує кожен випадок і долучає інформацію про політично вмотивовані переслідування до переліку злочинів Російської Федерації, що вчиняються на території тимчасово окупованого Кримського півострова», – йдеться в повідомленні.

 

Заступниця постійного представника президента України в АР Крим Таміла Ташева назвала обшуки у кримськотатарських сімей «черговим злочином окупаційної влади».

 

«Малолітні діти в цивілізованому світі не можуть прокидатися вранці від стуку в двері ФСБ РФ і купи озброєних людей тільки через те, що їх батьки є громадянськими журналістами та активістами. Росія намагається зробити з кожної незручної для режиму людини - екстреміста. А солідарність це те, що їх дратує найбільше. Обшуки є продовженням системних злочинів по переслідуванню представників нелояльного кримськотатарського народу», – наголосила Таміла Ташева.


Як повідомляла Ум, 31 серпня російські силовики затримали Енвера Топчи, Айдера Аблякімова, Рідвана Умерова та Айдера Кадирова. Усіх чотирьох, за інформацією «Кримської солідарності», відвезли до управління ФСБ в Сімферополі.

 

Прокуратура і поліція АР Крим почали кримінальне провадження за фактом незаконних обшуків в будинках кримськотатарських активістів.