ОМОНівці закрили у костелі білоруських протестувальників

15:09, 27.08.2020
ОМОНівці закрили у костелі білоруських протестувальників

За останню добу у Білорусі затримали понад 30 протестувальників.

У Білорусі ОМОНівці не лише затримують протестувальників та жорстоко розганяють. Частину людей, які зібрались перед Червоним костелом, силовики взагалі загнали у храм та закрили там. Після цього оточили костел.

 

Як інформує УМ, таку інформацію в ефірі 24 каналу озвучив білоруський політолог Віталій Римашевський. Він запевнив, що події нагадували радянські часи.

 

"Картинка була жахлива, коли ОМОН закрив двері костелу, у якому були люди. Це можна порівняти з подіями 1942 – 1943 років, коли людей закривали у церквах і потім підпалювали. Це було практично так само. На щастя, підпалів не було", – розповів Римашевський.

 

Римашевський відзначив, що за останню добу, 26 липня 2020 року, при затриманнях ОМОН не діяв так, як раніше. Жорстокого силового розгону вже не застосовують.

 

"Жінок не затримували, переважно чоловіків і молодих хлопців. Затримували навіть людей, які були на зупинці. Частину людей відпустили, а частину затримали на кілька діб. Це саме відбувалось у регіональних містах. Жорсткого побиття, за нашою інформацією, не було", – зауважив білоруський політолог.

 

Варто зазначити, що за останню добу у Білорусі затримали понад 30 протестувальників. Деяких відпустили, а частину відвезли у РУВС Радянського району Мінська та Жовтневого району. Серед затриманих є журналіст.

 

Водночас, президент Російської Федерації Володимир Путін заявив, що в Росії сформовано резерв зі співробітників правоохоронних органів, який у разі потреби може бути відправлено до Білорусі.

 

"Російські сили не будуть використовуватися доти, доки екстремістські елементи в Білорусі не перейдуть кордонів, не почнуть розбій", - сказав Путін в інтерв'ю телеканалу "Россия".

 

За словами Путіна, резерв підготовлено на прохання Олександра Лукашенка.

 

За словами Путіна, у випадку з політичною кризою в Білорусі Росія поводиться більш стримано і нейтрально, ніж європейські країни й США.

 

Нагадаємо, президент Білорусі Олександр Лукашенко 15 серпня заявляв, що Володимир Путін пообіцяв надати "всебічну допомогу щодо забезпечення безпеки" в Білорусії в рамках зобов'язань Росії як члена Союзної держави і ОДКБ.

 

Як повідомляла УМ, громадські активісти зі "Східної правозахисної групи" стверджують, що режим Олександра Лукашенка наймає для допомоги бойовиків з ОРДЛО.