Марш Захисників розпочався у Києві

11:42, 24.08.2020
Марш Захисників розпочався у Києві

На марш зібралися приблизно 10 тисяч людей.

У Парку Шевченка у Києві 24 серпня українські військовослужбовці, ветерани АТО та родичі загиблих у війні влаштували Марш Захисників. На ньому зібралися приблизно 10 тисяч людей.

 

Люди збиралися у парку Шевченка, поблизу червоного корпусу університету імені Шевченка та в районі станції метро "Університет", повідомляє 24 канал.

 

Учасники маршу одяглися у вишиванки та навіть взяли із собою домашніх улюбленців. Майорять державні, червоно-чорні прапори, а також є поодинокі державні прапори Білорусі.

 

Серед організаторів цьогорічного Маршу захисників — фонд Повернись живим, Рух ветеранів України та понад 10 інших ветеранських об'єднань з усієї країни.

 

Ветерани сформували 48 колон

 

Також серед перших йдуть активісти рухів FreeRiff, FreeKuzmenko, FreeDugar, обвинувачених у «справі Шеремета».

 

Вони хочуть привернути увагу до Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко, Яни Дугарь –фігурантів справи вбивства журналіста Павла Шеремета.

 

Майорять державні, червоно-чорні прапори, також є поодинокі державні прапори Білорусі. Водночас відсутня партійна символіка.

 

Поруч чергують поліція, поліція діалогу, медичні бригади.

 

Ходу планується провести до 13.30. Крім того, з 14.00 до 17.30 планується віче на Майдані Незалежності, а з 17.00 проводитиметься акція "Патріотичне слово".

 

Очікується, що колона пройде Хрещатиком до Майдану Незалежності.

 

Учасники ходи також мають вшанувати загиблих героїв біля Стіни Пам'яті у Свято-Михайлівському Золотоверхому кафедральному соборі на Михайлівській площі.

 

Раніше в оргкомітеті Маршу захисників заявили, що цьогоріч учасники ходи вимагатимуть від президента подати у Верховну Раду законопроект Про захист державності від колабораціонізму та агентів ворожого впливу, визначивши його як невідкладний.

 

«Будь-яка участь у вчиненні спільних із ворогом дій, спрямованих на завдання шкоди Україні, має розцінюватися як колабораціонізм. Тобто колаборант — це громадянин України, який пішов на співробітництво з окупантом, це людина, яка будь-яким чином сприяє ворогу — організаційно, інформаційно, медійно», — пояснив представник Руху ветеранів України Антона Колумбет. А поняття «агенти ворожого впливу», за його словами, має позначати «юридичних осіб, які і вчиняють такі ж дії, як колаборанти, але прикриваються статусом юридичної особи».

 

Марш незалежності, або Марш захисників Вітчизни проводиться в Україні вдруге на День Незалежності як альтернатива офіційним державним заходам. Тоді  взяли участь понад 20 тис. осіб.

 

Як повідомляла УМ, цього року в Україні державні заходи на День Незалежності не є масштабними. Зокрема, у Києві урочистості за участю Президента відбуваються на Софіївській та Михайлівській площах.

 

Як заявив президент Володимир Зеленський, відповідальні за здачу українських територій "будуть давати свідчення".