Марш нової Білорусі: у Мінську протестує понад 100 тисяч людей, фото

17:59, 23.08.2020
Марш нової Білорусі: у Мінську протестує понад 100 тисяч людей, фото

Десятки тисяч білорусів вийшли на вулиці в рамках протестної акції «Марш нової Білорусі» на Площі Незалежності в центрі Мінська у неділю в другій половині дня.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомляють незалежні ЗМІ Білорусі.

 

За даними різних видань, в центрі Мінська зібралося більше 100 тисяч протестувальників. Принаймні такі дані наводять Телеграм-канал Nexta та " Радіо Свобода".

 

 

Тоді як видання "Наша Нива" стверджує, що в центрі Мінська зібралися сотні тисяч людей, яких більше, ніж тиждень тому (коли зафіксували близько 200 тисяч учасників).

 

"Відкриті медіа" повідомляють, що Площа Незалежності у Мінську повністю заповнена учасниками протесту, а на ній можуть поміститися, залежно від щільності, від 200 до 300 тисяч людей.

 

Учасники мітингу кажуть, що "не можуть залишатися вдома". На Марш до Мінська приїхали люди з різних регіонів країни. Крім того, люди виходять на центральні площі своїх міст.

 

О 15:30 мітингувальники хвилиною мовчання вшанували пам'ять білорусів, загиблих від рук силовиків, що за наказом влади розганяли мирні акції.

 

 

Майдан Незалежності у Мінську вщент заповнений людьми, які не визнають результатів президентських виборів.

 

"Тут всі мої діти, всі мої друзі, всі мої колеги, діти моїх друзів. Ми не можемо залишатися вдома, коли наші діти стоять за свободу", - заявила одна з учасниць акції Російській службі Бі-Бі-Сі.

 

Правоохоронці у гучномовці повідомляють, що цей мітинг є не санкціонованим, і попереджають про застосування сили. Тоді як міністр оборони Білорусі Віктор Хренін заявив, що в разі порушення порядку, учасники протесту "будуть мати справу не з міліцією, а з армією".

 

 

Так, за периметром довкола музею Великої вітчизняної війни у центрі міста, поблизу  стели "Мінськ – місто-герой", військові встановили металеву огорожу, за якою вишикувалися кілька сотень військових. Вони вдягнені у бронежилети і каски, кожен має автомат Калашнікова.

 

До стели "Мінськ – місто-герой" згодом підійшли протестувальники, але залишаються на відстані близько 30 метрів від силовиків.

 

Представниця координаційної ради щодо передачі влади в Білорусі Марія Колеснікова біля готелю "Планета" закликала протестувальників не підходити до силовиків біля стели й не піддаватися на провокації.

 

 

Видання TUT.BY повідомляє: «Зараз люди стоять на схилах біля готелю "Планета" і на проспекті Переможців, на бік стели переходити не намагаються. Стела оточена кількома рядами силовиків, іноді вони групами переміщаються всередині оточеного периметра. Із гучномовців лунають прохання розійтися, люди реагують на це криками «Фу!».

 

У парку поряд з музеєм припарковано кілька десятків військових вантажівок, парковка біля музею заборонена. Інспектори дорожньої міліції вимагають від водіїв проїжджати повз, не зупиняючись навіть на червоне світло світлофора.

 

Пізніше співробітники силових структур змогли витіснити протестувальників з проїжджої частини на тротуар в районі площі Незалежності і далі по проспекту. Рух автотранспорту на проспекті поновлюється.

 

Замикаючі колони мітингувальників продовжують рух по проспекту Незалежності у бік готелю "Планета", де вже зібралася основна частина учасників акції.

 

 

Як повідомляла «УМ», у Білорусі з 9 серпня тривають акції протесту проти фальсифікованих виборів президента. У містах республіки проходять мітинги, на підприємствах тривають страйки.

 

Лукашенко погрожує страйкарям закриттям їхніх підприємств. Він також лякає білорусів планами НАТО нібито напасти на країну в інтересах протестувальників.