Кабмін погодився перейменувати Івано-Франківський район на Галицький

16:52, 19.08.2020
Кабмін погодився перейменувати Івано-Франківський район на Галицький

В Івано-Франківській області затверджено шість районів

Кабінет Міністрів на засіданні у середу ухвалив проєкт постанови Верховної Ради, яким пропонується перейменувати Івано-Франківський район на Галицький.

 

Як інформує УМ, про це представник уряду у Верховній Раді Василь Мокан повідомив у Фейсбуці.

 

"Сьогодні уряд ухвалив проєкт постанови Верховної Ради "Про внесення зміни до Постанови Верховної Ради "Про утворення та ліквідацію районів". Пропонується внесення змін до постанови Верховної Ради від 17 липня 2020 року №807-ІХ "Про утворення та ліквідацію районів" стосовно перейменування Івано-Франківського району Івано-Франківської області на Галицький", - написав Мокан.

 

Найближчим часом погоджений урядом проєкт постанови має бути внесений на розгляд парламенту.

 

Нагадаємо, 31 липня Івано-Франківська обласна рада вирішила звернутися до Голови Верховної Ради та Прем’єр-міністра із проханням перейменувати Івано-Франківський район на Галицький.

 

При цьому центром району пропонують залишити Івано-Франківськ.

 

"Мінімум жителі трьох областей (Львівської, Франківської і Тернопільської) називають себе галичанами. Тому, якщо буде називатися не Франківський, а Галицький район – у тому немає нічого поганого", - сказав депутат обласної ради Михайло Торб’як.

 

Голова Івано-Франківської облради Олександр Сич додав, що раніше хотіли назвати область Галицькою, але сусіди до такої пропозиції поставилися ревниво.

 

Михайло Торб’як запропонував не лише перейменувати район, а й перенести його центр у Галич. Це рішення депутати не підтримали.

 

"Чи не думаєте, що може бути соціальне збурення через жителів Івано-Франківська й Тисменицького району? Оскільки він (Тисменицький район) вже колись був центром в Івано-Франківську, і логістично краще людям бути з центром саме у Франківську", - зазначив депутат обласної ради Василь Попович.

 

Тоді на засіданні погодилися з думкою, що проєкт потрібно доопрацювати, але Галицький район таки має бути, щоб не знівелювати історичну цінність та історичну вагу Галицько-Волинського князівства та Галицького культурно-історичного центру.

 

"Я думаю, що ми можемо зійтися на компромісі, щоб перейменувати (Івано-Франківський район -ред.) в район в Галицький, залишивши адміністративним центром місто Івано-Франківськ", - підсумував голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич.

 

Як повідомляла УМ, Кабінет міністрів 12 червня затвердив список 129 районів в Україні, замість 490 існуючих.

 

Нагадаємо, в Івано-Франківській області затвердили шість районів – Івано-Франківський, Калуський, Коломийський, Косівський, Надвірнянський та Верховинський.

 

До Івано-Франківського району мали увійти теперішні Рогатинський, Галицький, Тлумацький, Богородчанський і Тисменицький.