Туреччина і Греція сперечаються через георозвідку в Середземному морі

11:11, 16.08.2020
Туреччина і Греція сперечаються через георозвідку в Середземному морі

Турецьке дослідницьке судно Oruc Reis перебуває у спірних водах.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган вважає бандитизмом спроби Греції перешкодити геологічній розвідці у спірних районах в східній частині Середземного моря.

 

Тоді як Рада Євросоюзу підтримала у цій суперечці Грецію.

 

Як повідомляє «Україна молода», свою позицію у цьому конфлікті висловив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

 

За його словами, Туреччина не відмовиться від претензій на спірні райони в східному Середземному морі і продовжить проводити у них геологорозвідувальні роботи.

 

"Ми ніколи не допустимо бандитизму на нашому континентальному шельфі", - наголосив Ердоган і додав, що Туреччину не змусять зігнутися ні санкції, ні загрози.

 

Дослідницьке судно Oruc Reis, що проводить геологорозвідувальні райони у спірних районах, за його словами, продовжить свою роботу до 23 серпня. Судно супроводжують військові судна турецького флоту.

 

Конфлікт між Туреччиною і Грецією розгорівся через спірні районі на сході Середземного моря - кордони між зонами, встановлені там згідно з угодою між Лівією і Туреччиною, суперечать кордонам, встановленим між Грецією та Єгиптом. Євросоюз закликає Туреччину зупинити буріння в спірних районах.

 

Напередодні військові судна Туреччини і Греції небезпечно зблизилися, збройні сили обох країн приведені в стан підвищеної боєготовності.

 

Зауважимо, 14 серпня на екстреному засіданні Ради ЄС міністри закордонних справ країн ЄС підтримали Грецію у суперечці з Туреччиною. Як заявив глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель, Рада ЄС з закордонних справ закликала Туреччину до "негайної деескалації та повернення до діалогу".