У Білорусі екссиловики масово викидають форму і нагороди на знак протесту

16:19, 13.08.2020
У Білорусі екссиловики масово викидають форму і нагороди на знак протесту

У соціальних мережах почали поширюватися відеозвернення колишніх співробітників силових структур Білорусі,

Масові протести в Білорусі почалися увечері в неділю, 9 серпня, після оголошення результатів національного екзитполу, згідно з якими переміг чинний президент країни Олександр Лукашенко. Так, увечері 9 серпня в столиці країни, Мінську, почалися сутички протестувальників з ОМОНом. Головні вулиці були перекриті.

 

У соціальних мережах почали поширюватися відеозвернення колишніх співробітників силових структур Білорусі, які викидають свою форму на знак протесту проти жорстокого розгону демонстрацій у країні.

 

Як інформує УМ, Телеграм-канал NEXTA Live опублікував уже понад 10 таких звернен.

 

"Я давав присягу своєму народу, пишався тим, де служив. Зараз мені соромно. Ганьба. Ганьба всім, хто виконує такі накази", - каже чоловік на одному з роликів. Після цього він знімає із себе форму спецпризначенця і викидає її.

 

 

Однак незабаром користувачі мережі встановили, що деякі з учасників флешмобу виявилися зовсім не білоруськими силовиками. Наприклад, один з "спецназівців", виявився емігрантом з Білорусі, який працює фітнес-тренером в Берліні.

 
false
false
 

 

Крім того, у деяких учасників флешмобу на кашкетах і беретах знаки-кокарди радянського зразка.

 

Понад 360 тис. лайків набрав допис колишнього капітана міліції  Єгора Ємельянова в Instagram, в якому він розповідає, що подав у відставку після 17 років служби. У підписі до фотографії чоловік поставив хештег #міліціязнародом.

 

Після публічного звільнення зі служби Єгора Ємельянова затримали, повідомила його дружина Марина, пишуть у телеграмі "Наша Нива".

 

За її словами, чоловіка ввечері 12 серпня терміново викликали до відділення міліції, щоб закрити питання зі звільненням. Однак звідти він не повернувся.

 

"Ми були на зв’язку, планували вечерю. О 17:55 я подзвонила йому, він все ще був у відділенні. О 19:55 я знову зателефонувала, він сказав, що затриманий,
– розповіла дружина.

 

Жінка пояснює, що Ємельянова підозрюють в порушенні порядку організації або проведення масових заходів. "Це людина із загостреним почуттям справедливості", - еприємна ситуація в країні, він не хотів брати участь", – додала дружина.

 

Судове засідання у справі призначили на 13 серпня.

 

Як повідомляла УМ, силовики жорстоко придушують акції і затримують демонстрантів, застосовуючи для розгону світлошумові гранати, гумові кулі, сльозогінний газ і кийки.

 

За три доби затримали близько шести тисяч осіб, точна кількість постраждалих серед цивільного населення невідома. При цьому МВС Білорусі повідомляє, що в ході сутичок постраждали 60 співробітників міліції та один військовослужбовець.