Звільнений політв’язень Кремля Кольченко засуджений до виправних робіт

15:25, 11.08.2020
Звільнений політв’язень Кремля Кольченко засуджений до виправних робіт

Кольченка затримали 10 серпня під стінами білоруського посольства.

10 серпня під стінами білоруського посольства в Києві правоохоронці затримали п’ятьох осіб. Серед них був колишній політв’язень Кремля Олександр Кольченко, якого звільнили 7 вересня 2019-го року під час обміну в’язнями.

 

Правоохоронці повідомили, що під стінами посольства Білорусі активісти кидали яйця і перешкоджали руху поліцейської автівки. Внаслідок чого і відбулося затримання. Олександра Кольченка відпустили з райвідділку одним із останніх, близько 22.00, і тоді повідомили про засідання суду о 10 ранку 11 серпня.

 

Станом на 10.00 11 серпня засідання Шевченкіського суду, де мала б розглядатися справа колишнього політв’язня Олександра Кольченка, не розпочалося. 

 

Як інформує УМ, про це повідомляє 5 канал.

 

«Розгляд справи був призначений на 10 ранку. Однак розгляд не розпочався через те, що в Шевченківському суді досі немає матеріалів справи щодо колишнього політв’язня. За словами представників суду, прокуратура не встигла передати їм всі необхідні матеріали. Тож розгляд справи відтерміновується на невизначений строк. Досі не призначена суддя, яка мала б розглядати цю справу», - йдеться у повідомленні.

 

Прокуратура досі не передала до суду матеріали у справі Кольченка
Сам Олександр Кольченко прибув до приміщення суду разом зі своєю адвокаткою Євгенією Закревською. Вони намагалися з’ясувати причини затримки і дату проведення судового засідання. У суді повідомили, що матеріали справи можуть доставити сьогодні, 11 серпня, і засідання відбудеться, як заплановано, або ж розгляд перенесуть на завтра чи післязавтра.

 

Водночас, колишній політв’язень Кремля, кримський режисер Олег Сенцов у Facebook написав, що Олександру Кольченку український суд присудив 40 годин виправних робіт за участь в акції під посольством Білорусі у Києві 10 серпня, ще буде суд щодо спротиву поліції.

 

"Сашку Кольченку, справжньому патріоту України, за участь у вчорашній акції протесту під стінами посольства Білорусі сьогодні присудили 40 годин виправних робіт. Я вчора пізно вночі повернувся додому і мабуть ще не прокинувся. Ми що, вже живемо у Росії чи у Білорусі? Відкритий суд, на який не пустили нікого з преси. Міліцейські (це не помилка друку) лживі протоколи, які не відповідають дійсності, зафіксованій на відео. Суддя, яка ідентифікувала Сашка та точно знала кому виносе вирок. І це був тільки перший суд за нібито хуліганку, а ще буде другий за спротив співробітникам міліції (це знов не помилка друку)",- написав Сенцов.

 

На думку Сенцова, "гнила правоохоронна і судова система, яку ніхто не реформував та не планує реформувати, показує своє справжнє обличчя і вже не ховається".

 

Він переконаний, що це "проросійська та єкс-регіональна шваль проштовхує реванш, продовжуючи дискредитувати патріотів та активістів".

 

Сенцов завив: "Вони дуже помиляються стосовно нашого терпіння!".

 

Як повідомляла УМ, 7 вересня між Україною і Росією відбувся масштабний обмін утримуваними особами.

 

В Україну в рамках обміну прибули 35 українців, серед яких політв’язні Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизанович, а також захоплені Росією біля Керченської протоки моряки.