Папа Римський надіслав чверть мільйона євро допомоги у Бейрут

09:40, 11.08.2020
Папа Римський надіслав чверть мільйона євро допомоги у Бейрут

Франциск надіслав маронітській церкві Лівану €250 тис. для допомоги жертвам вибуху

Папа Римський Франциск закликав громадян Лівану об’єднатися та створити «вільну та сильну» спільноту на тлі трагедії, яка сталась у столиці країни минулого тижня внаслідок вибуху на складі з конфіскованими добривами, та подальших протестів, що розгорілись через звинувачення уряду в бездіяльності.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Reuters.

 

Понтифік виступив з посланням до Лівану в неділю з площі Святого Петра у Ватикані. В цей час серед ліванців поширюються заклики до скидання уряду, а патріарх маронітської церкви, що є частиною католицької, заявляє, що влада має піти у відставку.

 

«Катастрофа, що сталась в минулий вівторок, — це заклик до всіх, починаючи з ліванського народу, до співпраці та спільного блага для своєї любої батьківщини. Я молюся за те, щоб з Божою поміччю та щирою участю кожного вона відродилася вільною та сильною», — сказав Папа.

 

Голова католицької церкви підкреслив, що багатоконфесійне співіснування ліванців, серед яких є як християни, так і мусульмани сунітського та шиїтського напрямків, стало набагато крихкішим після трагедії, що знищила більшу частину міста й призвела до загибелі більш ніж 150 людей та поранення понад 6 тис.

 

Політика роз’єднаного на фракції Лівану сильно піддається іноземному впливу, що довгий час підживлював кризові ситуації в країні. Зокрема, сильну позицію має підтримуване Іраном шиїтське угруповання «Хезболла», що кілька разів воювало з Ізраїлем та було визнане терористичним з боку США та їх союзників.

 

Франциск надіслав маронітській церкві Лівану €250 тис. для допомоги жертвам вибуху, що призвів також до численних збитків та політико-економічної кризи.

 

Як повідомляла УМ, 4 серпня в портовому районі столиці Лівану стався потужний вибух. Більша частина Бейруту зазнала руйнувань. Всього відомо про щонайменше 150 загиблих і 6 тис. поранених. Серед загиблих внаслідок вибуху в Бейруті був громадянин України Вільям Азар.

 

Вибух у Бейруті був настільки потужним, що його відчули навіть на Кіпрі, що за 200 км від Лівану. Науковці розрахували, що його сила склала 10% від ядерного удару по Хіросімі в 1945 році. Довкола події відразу почали ширитися теорії змови.

 

Ліванський уряд заявив, що вибух у Бейруті стався внаслідок займання 2,75 тис. тонн нітрату амонію, який зберігався на складі протягом шести років. Причиною займання вибухонебезпечних добрив назвали «недбалість та халатність». Всю адміністрацію морського порту заарештували. Наразі відомо про 16 осіб, через бездіяльність яких сталась трагедія.

 

Речовина, що призвела до вибуху, була конфіскована з судна російського бізнесмена ще в 2013 році. Відомо, що він не платив зарплати своїм морякам та покинув корабельну команду після того, як Ліван заарештував вантаж. На думку капітана корабля, селітра не могла загорітися сама по собі через міцну упаковку, і для цього був потрібен якийсь зовнішній вплив.

 

Суму економічних збитків внаслідок вибуху в Бейруті оцінили в $15 млрд. Зокрема було зруйновано головний елеватор, у якому зберігали зерно для всієї країни.
Вже в перші години трагедії серед ліванців почало поширюватись незадоволення реакцією уряду, який звинуватили в бездіяльності. 7 серпня жителі Бейруту вийшли на антиурядові акції протесту.

 

Наступного дня в місті почалися сутички з поліцією, а протестувальники захопили будівлю МЗС країни. В ході протестів у Бейруті постраждали близько 700 людей.
Вже 9 серпня внаслідок протестів довкола трагедії у відставку подала міністр інформації Лівану, а слідом за нею — міністр навколишнього середовища.