Генпрокурорам України і Росії наплювати на бойовиків «Вагнера» - Лукашенко

14:32, 09.08.2020
Генпрокурорам України і Росії наплювати на бойовиків «Вагнера» - Лукашенко

Олександр Лукашенко під час голосування на виборах президента Білорусі, 9 серпня 2020 року.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко констатував, що генпрокурори Росії і України так не приїхали до Мінська, щоб розібратися з ситуацією навколо затриманих бойовиків ПВК Вагнера.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це Лукашенко заявив, спілкуючись з журналістами одразу після голосування на виборах президента Білорусі у неділю.

 

Окрім виборчої тематики, Олександр Лукашенко згадав і затриманих бойовиків. Зокрема, нагадав, що кілька днів тому доручив запросити в Білорусь генеральних прокурорів Росії і України для розгляду в ситуації із затриманими «вагнерівцями».

 

"Їм (генпрокурорам України та Росії – Ред.) наплювати на цих хлопців", - підсумував президент Білорусі.

 

Зауважимо, що раніше в Офісі генпрокурора України заявили, що відреагують на цю інформацію після отримання офіційного запрошення відвідати Білорусь для обговорення питання видачі затриманих у Білорусі бойовиків.

 

Серед іншого Лукашенко розкритикував своїх політичних опонентів на виборах, яких застерігає від провокацій: «Якщо ви просто висловите свою позицію чи позицію когось, і зрозуміло, що це Петров, Сидоров, Іванов, я це вітаю. Я готовий особисто вести діалог з вами. Якщо ви схильні починати поводитися тенденційно, я також це бачу, і ставлення відповідне. А якщо ви провокуєте, то отримаєте у відповідь те ж саме».

 

І додав на адресу конкурентів: «Ви що, хочете намагатися повалити владу, зламати щось, вколоти, образити (як це ви робили спочатку більше, а зараз менше) і чекаєте, що я або хтось перед вами стане на коліна і буде цілувати пісок, по якому ви бродили? Не буде цього. Поводьте себе згідно з законом, і у нас претензій до вас не буде».

 

Лукашенко також заявив, що «ніхто ніяких репресій» щодо прихильників альтернативних кандидатів «не чинив і чинити не буде».

 

Як повідомляла «УМ», 29 липня в Білорусі затримали 33 іноземців, які виявилися бойовиками "Вагнера". Щонайменше 14 із затриманих під Мінськом бойовиків ПВК "Вагнер" воювали на Донбасі.

 

Україна ініціювала екстрадицію затриманих у Білорусі бойовиків.

 

У неділю, 9 серпня, у Білорусі розпочалося основне голосування на виборах президента. У Мінську зафіксували колони бронетранспортерів.