У Білорусі розпочалося основне голосування на виборах президента

09:51, 09.08.2020
У Білорусі розпочалося основне голосування на виборах президента

У центрі Мінська проїжджала військова техніка: у місті зафіксували колони бронетранспортерів.

Основний день голосування на виборах президента розпочався у Білорусі. Виборчі дільниці відкрилися в неділю о 8.00 ранку і закриються о 20.00.

 

Протягом останніх чотирьох днів бажаючі могли проголосувати достроково: такою можливістю скористалися 32,24% виборців.

 

Про це повідомляє «Україна молода» з посиланням на білоруські ЗМІ.

 

Головними претендентами на цю посаду є чинний президент Олександр Лукашенко (перебуває на посаді 26 років) та опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська.

 

Загалом у Білорусі працює 5 767 виборчих дільниць, а за кордоном — ще 44. Взяти участь у виборах можуть 6,8 млн білорусів.

 

Президента вважатимуть обраним, якщо за нього проголосує понад половина громадян, які пройшли на вибори. Другий тур виборів у Білорусі проводили лише у 1994 році. В інших роках Лукашенко перемагав одразу у першому турі.

 

Як передає видання TUT.by, через проведення виборів міліцію перевели в посилений режим роботи. Громадян попросили дотримуватися «законного порядку», бо за його порушення обіцяють «негайно реагувати з використанням усіх законних повноважень».

 

У центрі Мінська також огородили спеціальними турнікетами Палац Республіки та Палац профсоюзів.

 

 

А користувачі видання помітили, як у центрі Мінська проїжджала військова техніка: у місті зафіксували колони бронетранспортерів.

 

Як пише Радіо Свобода, на в'їзді до Мінська стоїть автівка ДАІ, дві військові машини, люди в бронежилетах, балаклавах та шоломах. Швидкість проїзду там зменшили до 20 км/год.

 

Також у Мінську перекрили в'їзд до Майдану Незалежності, також заборонили паркування на вулиці поряд.

 

Напередодні у Мінську затримали начальника штабу кандидатки у президенти Білорусі Світлани Тихановської Марію Мороз. А сама Тихановська покинула свою квартиру в цілях безпеки.

 

Зауважимо, що на фоні президентських виборів, Білорусь розпочала термінову мобілізацію. Призивають на службу чоловіків у віці до 35 років, які раніше проходили службу в лавах Збройних сил. Прикметно, що вони повинні з'явитися в пункти збору 10 серпня, тобто на наступний день після голосування на президентських виборах.