Бойовики Вагнера: Лукашенко запросив до Білорусі генпрокурорів України та Росії

15:17, 06.08.2020
Бойовики Вагнера: Лукашенко запросив до Білорусі генпрокурорів України та Росії

"Не приїдуть – питання вирішимо без них", - резюмував Лукашенко.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко доручив запросити генпрокурорів Росії та України, аби розібратись з затриманими вагнерівцями. Вже на місці білоруський, український і російський представники вирішуватимуть, що робити із бойовиками.



Таку заяву Лукашенко зробив на нараді про забезпечення безпеки виборчої кампанії,  інформує БЕЛТА.

 

"Щоб зняти всі ці розмови про так званих 33 богатирів, я запрошу генпрокурора. Ми про це вчора говорили з президентом Зеленським. Моя позиція однозначна – у нас є білоруські закони, правопорушення вони скоїли на білоруській території", - сказав Лукашенко.

 

Глава держави зазначив, що білоруський генпрокурор разом з генпрокурорами Росії та України мають знайти разом вирішення питання, "поклавши перед собою міжнародні договори та білоруські закони".

 

"Не приїдуть – питання вирішимо без них", - резюмував Лукашенко.

 

Разом з тим Лукашенко зазначив, що окрім законів, слід враховувати людський фактор.


"Нам не потрібні спектаклі ні політичні, ні економічні. І лякати нас теж не треба наслідками. Ми знаємо про наслідки. Не треба нас лякати американцями, натівцями. Не американці і не натівці нам сюди прислали 33 осіб", – сказав президент Білорусі.

 

В Офсі генпрокурора України кажуть, що зможуть дати відповідь на заяву Лукашенка лише після офіційного запрошення, інформує "Українська правда". Поки такого запрошення від Білорусі не надходило.


Як повідомляла УМ, раніше Володимир Зеленський просив Олександра Лукашенка передати Україні тих вагнерівців, які брали участь у бойових діях на Донбасі проти українців.

 

ЗМІ інформували, що очільник Білорусі зазначив, що "дасть зелене світло прокуратурі та іншим правоохоронним органам Білорусі, які відповідно до білоруського законодавства зроблять все для передачі злочинців як Росії, так і Україні".


29 липня у Білорусі під Мінськом затримали 32 бойовиків Вагнера, ще одного найманці спіймали на півдні країни.


У Білорусі вважають, що метою бойовиків була "дестабілізація ситуації під час виборчої кампанії" президента.


В Україні інцидентом також зацікавилися, адже чимало із затриманих воювали за проросійських окупантів на Донбасі. Багато із них занесені до бази "Миротворця".
СБУ заявила, що ініціюватиме екстрадицію затриманих у Білорусі бойовиків. У Росії тим часом заявляють, що затримані – це туристи, які прямували в Стамбул.