Кирило Буданов очолив Головне управління розвідки Міноборони

21:23, 05.08.2020
Кирило Буданов очолив Головне управління розвідки Міноборони

Військових розвідників очолив легендарний бойовий офіцер Кирило Буданов, фото якого не знайдеш у відкритому доступі. (Фото ГУР Міноборони)

Професійний військовий Кирило Буданов, якого намагалися підірвати рік тому терористи, очолив Головне управління розвідки Міноборони у середу.

 

Тоді як його попередник Василь Бурба звільнений з цієї посади президентом Зеленським.

 

Як повідомляє «Україна молода», про зміни у керівництві ГУР Міноборони йдеться в указах президента № 307/2020 та № 308/2020 від 5 серпня.

 

Першим указом Зеленський звільнив з посади голови ГУР МО Василя Бурбу, який очолював це управління з 2016 року. А іншим указом призначив на цю посаду Кирила Буданова.

 

На Банковій це рішення пояснюють так: «Офіс Президента України дякує Василю Бурбі, який обіймав посаду начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України. Він проявив свою високу ефективність та професійність і зробив чималий внесок у покращення безпекової ситуації в Україні».

 

І додають: «Водночас Офіс Президента вітає призначення Кирила Буданова на цю посаду. Зміна начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони пов’язана з потребою переформатування та інтенсифікації роботи, пошуку та впровадження сучасних підходів і поглядів на вирішення безпекових питань».

 

Зауважимо, що офіцер Кирило Буданов відомий тим, що у минулому році саме він став мішенню російських диверсантів, які намагались підірвати його автомобіль.

 

Нагадаємо, що у Києві на вулиці Вільямса, у ніч на 4 квітня 2019 року, підірвали автомобіль Chevrolet Evanda. У Генпрокуратурі назвали підрив терористичною атакою на працівника однієї з українських спецслужб. У ЗМІ була інформація, що йдеться про працівника ГУР Міноборони Кирила Буданова. Це підтвердили і матеріали суду.

 

Авто розвідника намагався підірвати росіянин із документами на ім’я Олексія Ломака. Він встановив міну під машиною, однак під час цього вона здетонувала. Унаслідок невдалого замаху СБУ вдалося затримати цілу групу диверсантів, які організовували замах на Буданова.

 

Показово, що в мережі неможливо знайти фото Буданова, та й офіційний сайт ГУР МОУ нічого не повідомляє про офіцера.

 

Відомо лише, майор сил спецрезерву ГУР МОУ Кирил Буданов служив під командуванням командира спецназу ГУР Максима Шаповала, машину якого підірвали влітку 2017 року в Солом'янському районі столиці.

 

Товариші по службі Буданова характеризують його як професійного військового, вірну і віддану Україні людину, яка не цікавиться комерцією. Але їх же бентежить відсутність у Буданова стратегічного управлінського досвіду для керівництва такою складною структурою, повідомляє ZN.ua.

 

Максим Шаповал і Кирило Буданов брали участь в спецоперації, яку ГУР Міноборони проводило в окупованому Криму 7-8 серпня 2016 року в районі Армянська, пише "Цензор". Група спецназу ФСБ "Вимпел" спробувала захопити українців, проте в результаті перестрілки був убитий російський підполковник Роман Каменєв , а ще кілька спецназівців отримали поранення.

 

Попри облаву, диверсійна група зуміла пробратися на самісіньку північ Криму, до технологічної дамби через затоку Сиваш, яку охороняв підрозділ 247-го десантно-штурмового полку ЗС РФ з бронетехнікою і повним озброєнням, і прорватися, знищивши при цьому кілька окупантів .

 

19 серпня президент Путін заявив, що прорив українських диверсантів нібито був спрямований на зрив Мінських угод.

 

Українські офіційні джерела спростовують бої в Криму диверсантів ГУР МОУ. Але росіяни, судячи з замаху на Шаповала і на Буданова, вважають інакше.

 

Про полеглих захисників України у минулому місяці читайте у матеріалі «України молодої»: Загиблі герої липня: пам’ятаймо про їхній подвиг.