У Лівані через вибухи зруйнований склад зерна

13:33, 05.08.2020
У Лівані через вибухи зруйнований склад зерна

Лівану потрібні резерви бодай на три місяці для забезпечення продовольчої безпеки.

Головний склад для зерна в Лівані в порту Бейрута був зруйнований вибухом разом з пшеницею всередині. Зараз на шляху перебувають судна з припасами обсягом 28 000 тон пшениці.  Близько 80% поставок зерна до Лівану здійснювалися через порт Бейрута, який повністю знищив вибух.

 

Запасів зерна в Лівані залишилося менш ніж на місяць, повідомив міністр економіки країни Рауль Нехме, пише Reuters.

 

За словами міністра, Лівану потрібні резерви бодай на три місяці для забезпечення продовольчої безпеки.

 

За словами Ахмеда Тамера, директора порту Тріполі, другого за величиною міста Лівану, склад в Бейруті міг містити 120 000 тон зерна. За його словами, порт в Тріполі не обладнаний зерносховищами, але пшеницю можна переправляти на склади за 2 км.

 

Він заявив, що зерно, яке зберігали в порту, зіпсоване і не придатне для використання.

 

Зазначається, що під час вибуху бейрутський склад зберігав не більш як 15000 тонн пшениці.

 

Існуючих запасів борошна досить для покриття потреб ринку протягом півтора місяців.

 

У зв'язку з НП влада намагається негайно переправити чотири судна, що перевозять 25 000 тонн борошна, в порт Тріполі.

 

За останніми даними, жертвами вибуху стали понад сто осіб, близько 4000 постраждали, стан близько 60 осіб оцінюється як критичний.

 

Вища рада оборони Лівану вважає, що вибух у порту Бейрута стався через 2750 тонн нітрату амонію (аміачної селітри), конфіскованих у 2014 році із судна "Росус", повідомляє "Медуза".

 

Про те, що "Росус" був затриманий у Бейруті із 2750 тоннами аміачної селітри, повідомляв сайт shiparrested.com. Раніше "Росусом" володів російський підприємець Ігор Гречушкін із Хабаровська, казали моряки, які працювали на судні.

 

У 2013 році судно "Росус" під прапором Молдавії вийшло з грузинського Батумі в Мозамбік, після чого через технічні неполадки зайшло в порт Бейрута. Ліванська влада заборонила судну виходити в море. Більшу частину екіпажу відпустили, на борту залишилися четверо моряків, які змогли виїхати з Бейрута тільки через рік. За їхніми словами, Ігор Гречушкін "фактично покинув судно".

 

Через ризики, пов'язані зі зберіганням аміачної селітри, вантаж із "Росуса" перемістили на один зі складів у порту Бейрута. За даними сервісу MarineTraffic, востаннє місцеперебування судна реєстрували в листопаді 2014 року - воно розташовувалося неподалік місця, де стався нинішній вибух

 

У результаті вибуху зруйновано значну частину міста. Столицю Лівану оголосили зоною стихійного лиха.

 

Як повідомляла УМ, у Бейруті понад 4 тисячі людей отримали поранення в результаті вибуху, деякі з них у важкому стані. 100 загиблих.