В Євпаторії окупанти знесуть храм ПЦУ

22:56, 24.07.2020
В Євпаторії окупанти знесуть храм ПЦУ

Храм ПЦУ в Євпаторії. (Фото Крим.Реалії)

Архієпископ Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент отримав постанову від так званої «служби судових приставів Криму» про знесення храму ПЦУ в окупованій Євпаторії протягом п’яти днів.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомляє Офіс Уповноваженого Верховної Ради України в соцмережах.

 

Зазначається, що омбудсмен Людмила Денісова засуджує рішення російських окупантів про знесення храму Православної церкви України в Євпаторії у Криму.

 

«Знесення культової будівлі вимагається у п’ятиденний термін. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини засуджує такі цинічні дії окупаційної влади, які мають на меті залякування парафіян Православної церкви України в анексованому Криму», - йдеться в повідомленні.

 

Зазначається, що у випадку невиконання поставлених вимог відносно архієпископа Климента погрожують відкрити кримінальне провадження за статтею 315 Кримінального кодексу РФ (невиконання вироку суду, рішення суду або іншого судового акта).

 

«Рішення про знесення культової споруди було ухвалено «кримським судом» через нібито відсутність у відповідача доказів, які підтверджують законність використання земельної ділянки та будівлі релігійною громадою ПЦУ у Євпаторії. Ще раз наголошуємо на тому що, територія Кримського півострова - це територія України, де діє українське законодавство», - підкреслюють в Офісі омбудсмана.

 

Зазначається, що вироки так званих судів у Криму та переслідування за релігійними переконаннями представників ПЦУ є порушенням статті 9 Європейської конвенції з прав людини, яка гарантує кожному право на свободу думки, совісті та релігії.

 

«Росія не має права застосовувати своє законодавство відносно громадян України та їхнього майна у Криму. Женевською конвенцією заборонено застосування законів країни окупанта на окупованій території. Переслідування членів релігійних організацій у Криму є грубим порушенням міжнародного законодавства РФ», - наголосили в Офісі омбудсмана.

 

Водночас, Архієпископ Кримської єпархії ПЦУ Климент розповів Крим.Реалії, що саме  в день 20-річчя його архієрейської хіротонії (посвята в духовний сан) російські судові пристави вручили постанову про знесення храму в Євпаторії.

 

Архієпископ отримав постанову про відкриття виконавчого провадження, датованого 15 травня. У ньому зазначено, що Кримська єпархія ПЦУ зобов'язана протягом місяця від дня набрання рішенням суду законної сили провести демонтаж зведеної будови за адресою: Євпаторія, вул. Інтернаціональна, будинок 133.

 

Зазначимо, що раніше, у листопаді 2019 року підконтрольний Росії Євпаторійський міський суд зобов’язав Православну церкву України знести храм у Євпаторії.

 

Як повідомляла "УМ", через тиск на духівництво і вірян ПЦУ в окупованому Росією Криму звернулася до ООН, ОБСЄ, країн-гарантів Мінського процесу, до Європейського Союзу й усіх демократичних держав із закликом «вплинути на тих, від кого на цій території залежить прийняття рішень, щоби припинити ескалацію гонінь на церкву».