У Білорусі не зареєстрували кандидатом у президенти головного опонента Лукашенка

12:47, 14.07.2020
У Білорусі не зареєстрували кандидатом у президенти головного опонента Лукашенка

Віктор Бабарико вже не складе конкуренцію Олександру Лукашенку на президентських перегонах у Білорусі.

Колишній глава Белгазпромбанку Віктор Бабарико отримав відмову від ЦВК в реєстрації кандидатом в президенти Білорусі.

 

Бабарико вважається голосним суперником чинного президента Олександра Лукашенка, який на думку експертів, міг скласти реальну конкуренцію «бацькі».

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомляє білоруське Радіо Свобода у вівторок.

 

Так, глава ЦВК республіки Лідія Єрмошина запропонувала відмовити Бабарико в реєстрації через невідповідність декларації фактичних доходів і участі іноземної організації в його кампанії.

 

За рішення проголосували одностайно.

 

Комітет державного контролю Білорусі стверджує, що "злочинна група" отримувала злочинні доходи, а незаконна діяльність Бабарико, як "лідера злочинної групи" "підтверджується" конфіскованими матеріалами і допитами підозрюваних.

 

Бабарико нібито отримав незадекларовані 350 тисяч доларів США. У той же час у справі Бабарико ще не було судового розгляду - відповідно, він не був визнаний винним.

 

Натомість пані Єрмошина пожартувала, що "хабарі не вказані в податковій декларації". За її словами, інших невідповідностей в декларації виявлено не було.

 

Держконтроль також стверджує, що Бабарико незаконно використовував під час кампанії іноземну фінансову допомогу - ресурси Белгазпромбанку, який на 99% належить російським компаніям.

 

Представник ініціативної групи, адвокат Максим Знак зазначив, що напередодні вся інформація з декларації була визнана актуальною.

 

Також він підкреслив, що інформація з листа Держконтролю була предметом звинувачення, яке не тільки не було розглянуто в суді, але навіть не було надано захисту на розгляд.

 

У листах не вказуються конкретні факти незаконної діяльності, зазначив він, а свідчення проти Бабарико суперечливі, в тому числі щодо сум незаконно отриманих грошей. Через невідповідність декларацій, немає підстав відмовляти в реєстрації, сказав пан Знак.