Дмитро Кулеба вважає варварством вбивство військового медика окупантами

10:30, 14.07.2020
Дмитро Кулеба вважає варварством вбивство військового медика окупантами

Вбивство військового медика є військовим злочином і варварством.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба жорстко відреагував на підступне вбивство російськими окупантами військового медика, який намагався евакуювати тіло полеглого українського героя і пораненого бійця поблизу селища Зайцеве неподалік окупованої Горлівки у понеділок.

 

За його словами, вбивство медика на Донбасі є варварством, яке має ознаки воєнного злочину, тому дипломати зроблять все, аби ця трагічна подія набула розголосу.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це Дмитро Кулеба заявив під час брифінгу у вівторок.

 

«Буду особисто порушувати це питання (на міжнародній арені – ред.). Відповідь буде максимально жорсткою. Ми залучимо усіх наших партнерів. Ця ситуація набуде розголосу. Тут йдеться про акт варварства», - обурився міністр МЗС.

 

Пан Кулеба зауважив, що, на жаль, не кожен загиблий воїн на Донбасі стає темою розмов дипломатів, але смерть медика, який надавав допомогу пораненому, набуде розголосу, принаймні Кулеба докладе до цього зусиль.

 

Водночас, нардеп від «Європейської солідарності» Ірина Геращенко наголосила з приводу віроломства ворога:

 

«Найстрашніша новина - підле вбивство трьох українських воїнів, серед них - військовий медик, які під гарантії ОБСЄ пішли забрати тіло загиблого побратима... Де реакція Зеленського на це підле вбивство українських героїв? Просто перестать стрєлять не спрацювало... Більше того, влада Зеленського рік розповідала суспільству про реальність проведення виборів на окупованому Донбасі вже в цьому жовтні. Під дулами російських автоматів? І тут намагалися підіграти Кремлю?».

 

Як повідомляла «УМ», група евакуації з трьох військових медиків отримала підтвердження режиму «Тиша» від ворога, після чого в білих касках із розпізнавальними знаками пішла до тіла полеглого захисника України.

 

Втім, група не встигла дійти до тіла воїна ЗСУ декілька метрів, як окупанти відкрили по ній вогонь. Внаслідок цього військовий медик загинув, одного військовослужбовця було поранено, а ще один – отримав бойове травмування

 

Як повідомляла «УМ», понеділок, 13 липня, став «чорним» днем для захисників України: загинуло двоє бійців і один військовий медик.

 

Таким чином, за Україну полягло у липні вже п’ятеро українських воїнів. Прізвища двох з них ще не оприлюднено.