Пожежа на Луганщині: 34 постраждалих, ДСНС застосувала авіацію

09:58, 09.07.2020
Пожежа на Луганщині: 34 постраждалих, ДСНС застосувала авіацію

Попередньо у Луганській ОДА пожежу класифікували як надзвичайну ситуацію регіонального рівня

Пожежі в Луганській області спалахнули 6 липня, вже наступного дня вогонь наробив немало лиха – забрав 5 життів, зруйнував десятки будинків і знищив тисячі гектарів лісу. Ввечері 8 липня пожежу вдалося загасити у селі Смолянинове. 

 

Станом на 9 липня пожежа досі триває у трьох лісових господарствах у Нововайдарському районі: Борівське лісництво; Капітанівське лісництво; Охтирське лісництво.

 

У середу, 8 липня, рятувальники залучили до ліквідації пожежі авіацію. Вже здійснили два скидання води. Спершу цього не можна було зробити через близькість пожежі до лінії розмежування. Окупанти не давали згоди на прохання про припинення вогню.

 
 
 
На ранок 9 липня також зросла кількість госпіталізованих. Тепер таких 34, а серед них є 15 дітей. Всього за медичною допомогою звернулася 71 людина.

 


Ввечері 8 липня пожежу в селі Смолянинове під Сєверодонецьком вдалося повністю ліквідувати, розповів голова сільської ради Смолянинова Руслан Лисаков.

 

"На межах населеного пункту пожежа повністю ліквідована. Всі будинки, які горіли погашені. Вже немає ризику, що вогонь може перекинутися, начебто всі його ту ліквідували", - розповів Лисаков.

 

Однак ідеться лише про самий населений пункт: за його межами ще може спостерігатися вогонь. Втім, як доповів начальник слуби надзвичайних ситуацій у Луганській області Михайло Пшик, там реальної загрози поновлення пожежі вже не вбачають.

 

Лісова охорона постійно здійснює обхід територій та контролює ситуацію. Наразі, сили ДСНС, які прибули на допомогу луганським рятівникам, працюватимуть до повної ліквідації пожежної небезпеки.

 

Попередньо у Луганській ОДА пожежу класифікували як надзвичайну ситуацію регіонального рівня природного характеру з загрозою поширення та набуття ознак надзвичайної ситуації державного рівня.

 

Місцевих мешканців довелось евакуйовувати. Вогонь перекинувся на житловий сектор селищ Вовче та Смолянинове. Полум'я впритул підібралося і до самого обласного центру – Сєвєродонецька. Під загрозою опинились селища Боброве, Капітанове, Муратове, Борівське.

 

За даними голови ОДА, лише у Смоляниновому пошкоджені 69 будинків, з яких 23 повністю зруйновані. В уряді повідомили, що 24 будинки згоріли вщент.


 

Понад тисяча абонентів перебувають без електропостачання у селищах Олександрівка і Смолянинове.


З вогнем боролися понад 1200 осіб та 200 одиниць техніки, серед них – підрозділи Нацгвардії та ЗСУ. Стягнули також сили з чотирьох найближчих областей – Харківської, Донецької, Дніпропетровської та Полтавської.

 

Наразі відомо про 5 смертей, розповів на засіданні Кабміну начальник Нацполіції Ігор Клименко.

 

7 липня до Новоайдарської районної лікарні шпиталізували 30 осіб, зокрема 17 дітей віком від 2 до 11 років. У більшості пацієнтів отруєння продуктами горіння та незначні травми. Ввечері наступного дня дев'ятьох постраждалих вже виписали: загрози їхньому житті немає.

 

У лікарню Севєродонецька госпіталізували семеро людей. Серед них п’ятеро – потерпілі внаслідок ДТП у зоні пожежі. Через задимлення відбулося лобове зіткнення двох автомобілів. Автівки згоріли вщент.

 

Президент України Володимир Зеленський, який разом із главою МВС, ДСНС та Нацполіції терміново виїхав на Луганщину, пообіцяв відшкодування: по 300 тисяч гривень виділять кожній родині, яка втратила дім у вогні; по 20 тисяч гривень постраждалим людям; окремо допомогу виділять родинам загиблих під час пожеж.

 

 Окрім того, заступники очільника Луганської ОДА за дорученням президента мають "пройтись по домівках", щоб з'ясувати, якої допомоги ще потребують люди.

 

"Основне завдання уряду сьогодні – допомогти людям, які втратити домівки та майно. Даю доручення представникам органів місцевої влади та уряду терміново підготувати кошторис для виділення грошей. Кошти в резервному фонді є, на завтра (9 липня – ред) будемо мати всі розрахунки та прізвища постраждалих сімей", - сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду.

 

Як повідомляла УМ, 6 липня у Новоайдарському районі на Луганщині на території Борівського та Охтирського лісництв сталася лісова пожежа на площі 60 га. Згодом вона перекинулася на селища.