Командувач ВМС Неїжпапа вважає Росію головним ворогом

08:49, 05.07.2020
Командувач ВМС Неїжпапа вважає Росію головним ворогом

Військово-морські сили України мають воювати технологіями, а не штиками. (Фото ВМС)

Загроза повномасштабної агресії з боку Російської Федерації залишається актуальною з 2014 року. Адже численні заходи оперативної та бойової підготовки Збройних сил РФ спрямовані на відпрацювання дій, у тому числі проти України.

 

При цьому, Росія має другу у світі за чисельністю армію. Україна навряд чи потягне утримання Збройних сили чисельністю в мільйон осіб. Але нині світ воює технологіями, а не кількістю штиків.

 

Як передає «Україна молода», про це заявив командувач ВМС Олексій Неїжпапа в інтерв’ю Радіо Свобода з нагоди професійного свята - Дня Військово-морських сил, який відзначається у першу неділю липня.

 

«Наш головний ворог – Російська Федерація – має другу в світі за чисельністю армію. Бути з ними в паритеті не вдасться, як би нам цього не хотілося. Україна навряд чи потягне утримання Збройних сил чисельністю в мільйон осіб. Тому кажучи про ВМС, варто говорити не стільки про кількісні показники, скільки про якісні: про добре підготовлений кваліфікований персонал, сучасне технологічне озброєння. Нинішній світ воює технологіями, а не кількістю штиків, кораблів, літаків. Технологічність, професійність – такими бачу пріоритети Військово-морських сил України», - сказав контр-адмірал Неїжпапа.

 

 

За його словами, на останніх масштабних стратегічних командно-штабних навчаннях по південному напрямку «Кавказ-2016» противник здійснив не тільки висадку свого десанту, а й імітував наші відповідні дії.

 

«Імперських амбіцій у Кремля не меншає, вони вдаються до залякувань, політичного й економічного тиску, демонстративно бряцають зброєю поблизу кордонів. Тому всі заходи наших органів управління та військових частин спрямовані відповідно на відбиття агресії», - наголосив пан Неїжпапа.

 

Разом з тим командувач ВМС визнав, що в українській армії є проблема плинності кадрів: «Дійсно, здебільшого військовослужбовці йдуть саме після першого контракту. Причини різні. Втома, наприклад. Особливо це стосується морської піхоти після виконання завдань в зоні проведення ООС. Дехто йде, а потім повертається».

 

Також, за його словами, ще одна причина полягає в невирішеності соціальних питань. Більше заробітної плати, грошового забезпечення, військовослужбовців турбує куди повертатимуться, в які умови, якими є перспективи їхнього поліпшення, підкреслив командувач ВМС.

 

"Військовослужбовець повинен мати впевненість, що в той час, коли він виконує бойове завдання, його сім’я має соціальні гарантії та захист, - наголосив Неїжпапа. - Також у бажанні продовжувати службу чимало залежить від командирів, правильного розподілу повноважень, внутрішніх комунікацій. Тут є над чим попрацювати".