Зміни до Конституції підтримали 76% росіян

14:00, 29.06.2020
Зміни до Конституції підтримали 76% росіян

Росія не повинна залучати до голосування жителів окупованих територій.

Зміни до Конституції РФ за період з 25 по 28 червня підтримали 76% респондентів, які взяли участь у голосуванні. У МЗС України заявили, що організація Росією голосування про внесення змін до Конституції РФ в окупованому Криму матиме для РФ політичні і правові наслідки.

 

Голосування мешканців півострова, які мають незаконно видані паспорти РФ, не залишиться без уваги світу.

 

Міжнародна спільнота має досить широкий інструментарій для відповідного реагування, заявив заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар.

 

"Організація голосування на окупованій території Криму, а також організація участі в голосуванні людей, які є власниками незаконно виданих паспортів РФ, буде мати для Росії політичні і правові наслідки", - зазначив Боднар.

 

За його словам, міжнародна спільнота може засудити дії Росії; не визнати результатів окупованих територій; розширити санкції та політичний тиск.


"Продовження терміну перебування Путіна при владі – це продовження агресивної політики Росії, і наше суспільство, і світ повинні це розуміти", – наголосив заступник міністра.


Він також додав, що Україна звернулася до міжнародних партнерів з проханням засудити організацію "голосування" в окупованих Криму та Донбасі.

 

У МЗС очікують від Росії політичної солідарності щодо того, що голосування, особливо на окупованих територіях, вважаються нелегітимними; щодо людей, які організували таке голосування, будуть застосовані персональні санкції, недопуск на території держав, з боку яких застосовуються такі санкції; громадяни України, які вимушено перебувають на тимчасово окупованих територіях України, відмовляться брати участь у цьому голосуванні.

 

Боднар зазначив, що Росія не повинна залучати до голосування жителів окупованих територій. Натомість РФ насильно видає свої паспорти та змушує йти на дільниці для голосування.

 

"Тут є подвійний сенс: перше – продемонструвати нібито "своє право" на окуповані території, що є прямим порушенням суверенітету України, друге – це штучно збільшити кількість голосів", – пояснив заступник міністра.

 

На його думку, єдиною відповіддю є продовження санкцій міжнародною спільнотою.

 

Нагадаємо, за зміни до Конституції РФ  стартувало 25 червня. Основний день голосування – 1 липня. Очікується, що в цей день будуть оголошені і перші результати. Може "обнулити" президентські терміни Володимира Путіна, дозволивши йому керувати країною до 2036 року.