Микола Мартиненко оскаржує вирок суду у Швейцарії

16:16, 27.06.2020
Микола Мартиненко оскаржує вирок суду у Швейцарії

икола Мартиненко вважає себе невинуватим і незасудженим.

Екснардеп від «Народного фронту» Микола Мартиненко вважає себе невинуватим і незасудженим, доки не пройдені всі судові інстанції у його справі у Швейцарії.

 

За його словами, рішення швейцарського суду щодо нього є проміжним, воно не вступить в силу і він вже оскаржив його в апеляційному суді.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомила прес-служба Мартиненка у суботу.

 

Зокрема, зазначається, що "теза про «28 місяців ув’язнення» була маніпулятивно вкинута близьким до НАБУ «Радіо Свобода», а насправді 16 місяців з них складає умовний термін.

 

Також нібито не відповідає дійсності інформація про "24 місяці ув’язнення" для Павла Скаленка" - насправді це суто умовний термін".

 

Микола Мартиненко наголосив, що він не вчиняв злочину, категорично не погоджується із рішенням суду і воно виходить за будь-які юридичні рамки.

 

"Через світові карантинні обмеження та закриті кордони я не зміг бути присутнім на засіданні суду першої інстанції та надати свої пояснення. Я не зміг особисто відповісти на питання суду та засвідчити всю безпідставність згадок мого імені в цій справі. Рішення суду є проміжним і не остаточним, воно не набере чинності і я вже оскаржив його до апеляції", - сказав Мартиненко.

 

Швейцарський адвокат Мартиненка Реза Вафадар в коментарі відзначив, що "в Швейцарії людина вважається невинною і незасудженою, доки не пройдені всі стадії швейцарської юридичної системи – апеляцію та федеральний Верховний суд".

 

Микола Мартиненко сказав, що йому незрозумілі мотиви такого рішення суду першої інстанції.

 

"Виглядає так, що ці мотиви знаходяться за межами кримінального права і законодавства Швейцарії. Я не порушував жодних законів і готовий допомогти швейцарському правосуддю розібратись у справі, яка  засновується на перекрученій та маніпулятивній інформації. Я буду наполягати на тому, щоб особисто свідчити в Апеляційному суді Швейцарії та показати всю безпідставність цієї справи", - сказав Микола Мартиненко.

 

Екснардеп нагадав, що сам виступив ініціатором якнайшвидшого розгляду справи в суді. За його словами, "швейцарський прокурор Урс Кьоллі намагався не допустити передачі справи до суду, усвідомлюючи її провальність. 

 

І додає, що за 7 років пан Кьоллі кілька разів пом’якшував обвинувачення, нібито незаконно розголошував матеріали справи ексжурналісту і екснардепу Сергію Лещенку (який потім використовував це для інформаційного кілерства) та всіляко затягував час.

 

«Я лише через суд змусив прокурора передати справу до суду для розгляду по суті», – відзначив Мартиненко.

 

Як повідомляла «УМ», суд у Швейцарії оголосив покарання Миколі Мартиненку у вигляді 28 місяців ув’язнення, 12 з яких – "безумовного відбування". А також Павлу Скаленку – 24 місяці ув’язнення.