Повінь на Прикарпатті: Аваков нарахував 22 тисячі знищених домогосподарств

08:46, 27.06.2020
Повінь на Прикарпатті: Аваков нарахував 22 тисячі знищених домогосподарств

Арсен Аваков в ефірі "Свобода слова Савіка Шустера". (Фото з сайту МВС)

Близько 22 тисяч домогосподарств та присадибних ділянок знищено внаслідок повені  у чотирьох західноукраїнських областях на цьому тижні.

 

Зокрема, від негоди постраждали Івано-Франківська, Тернопільська, Чернівецька та Львівська області.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков в ефірі "Свобода слова Савіка Шустера" в ніч на суботу.

 

"Я хочу одну цифру назвати, вона колосальна, я хочу щоб ви вдумалися. 22 тисячі присадибних господарств, городів і садів людей по чотирьом областям знищені. У них не буде ні картоплі, ні помідорів, поламані дерева. Це те, з чого люди жили. Це колосальний збиток який нам треба думати, як компенсувати. Це гігантська проблема, і вона не піде разом з водою", - наголосив міністр МВС.

 

За словами Авакова, стихія знищила 120 мостів. Деякі з них потрапили під руйнівну дію води через неправильні інженерні рішення. Хоча були окремі дамби, які успішно стримували потік води та вберегли населенні пункти від підтоплення.

 

Міністр прогнозує, що рятувальникам для ліквідації критичних наслідків негоди потрібно 10 днів.

 

Також у регіоні існує потреба в питній воді. Наразі затопленими виявились близько 5 тисяч колодязів. Тому питну воду мешканцям доставляють співробітники Нацгвардії та ДСНС.

 

«Я переглядав як працюють наші вертольоти там, вони в основному везуть в відсічені райони воду питну та харчові продукти. У нас реально немає нормальної питної води зараз, це гігантська проблема, тому що безліч доріг перекриті або пошкоджені — приблизно 205 км доріг», — сказав Аваков.

 

 

Зауважимо, що за даними голови Івано-Франківської ОДА Віталія Федоріва, повінь на Івано-Франківщині зачепила орієнтовно 13 тисяч будинків, але йдеться про різну ступінь руйнації.

 

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль стверджує, що затоплення на заході України у 2020 році перевищує масштаби стихійного лиха 2008 року.

 

Причиною повеней на Західній Україні поряд з вирубкою лісів стали сильні затяжні дощі і паводки.

 

Як повідомляла УМ, на Заході України кілька днів поспіль вирує жахлива негода, яка вже забрала життя 3 людей і завдала мільйонних збитків.

 

Станом на 26 червня залишаються підтопленими: 262 населених пункти, 7 731 будинок, 13 об'єктів соціальної та побутової сфери, 4 553 підвали та 12 411 присадибних ділянок.

 

Президент України Володимир Зеленський відвідав Івано-Франківщину, а саме селище Ланчин. І таким чином він порушив режим самоізоляції, не дочекавшись до його завершення один день.