Троїцька поминальна субота: молімося за упокій спочилих

08:05, 06.06.2020
Троїцька поминальна субота: молімося за упокій спочилих

Троїцька батьківська поминальна субота: згадуємо покійних і молимося за упокій їхніх душ.

Батьківською або поминальною суботою вважається календарний день перед Днем святої Трійці, який в Україні припав цього року на 6 червня. У цей день прийнято молитися за покійних рідних і близьких, а також проводити день в любові та злагоді.

 

Про це нагадує «Україна молода».

 

У давнину в суботу перед святом Трійці згадували покійних і молилися за упокій їхніх душ.

 

У п'ятницю перед святом в церкві проводять велику панахиду – парастас, а в суботу вранці – заупокійну Божественну літургію. Після цього служать загальну панахиду. На листках у церкві пишуть імена покійних для того, щоб їх згадали під час молитви.

 

Православна церква України зазначає, що відвідання священнослужителями і мирянами кладовищ у поминальні дні після Великодня та звершення на них заупокійних молитов у зв’язку із пандемією COVID-19 було перенесено саме на Троїцьку батьківську поминальну суботу.

 

«Тож священники Православної Церкви України будуть молитися разом із вами за упокій ваших ближніх біля їхніх могил. Закликаємо покладати живі квіти або саджанці, не використовувати пластикові вінки та інші вироби, щоб оберігати нашу планету від забруднення заради майбутніх поколінь», - повідомляють у ПЦУ.

 

«Пам’ятаймо, що звершуючи поминальну молитву, ми також виконуємо важливу Господню заповідь любові до ближніх. Адже наші рідні, які відійшли у життя вічне, також потребують нашої турботи та уваги, які ми втілюємо саме у молитві», - додають в Помісній українській церкві.

 

Кожен бажаючий може долучитися онлайн до спільної Божественної літургії та Панахиди в суботу, 6 червня о 09:00 на сторінці ПЦУ в Facebook.

 

Нехай Господь упокоїть душі спочилих православних християн в оселях праведних!

 

Традиції і прикмети Батьківської суботи

 

За традицією, в церкву треба принести трохи вина, солодощів, крупи і хліб. Після богослужіння їх роздадуть бідним. Але милостиню можна подати і самостійно.

 

Після церкви традиційно відправляються на цвинтар, наводять лад на могилах покійних родичів, читають молитви. Помолитися за тих, хто пішов, можна і вдома.

 

Крім того, у цей день влаштовували поминальну трапезу. Для неї можна приготувати страви, які любив покійний.

 

У цей день не можна поминати самогубців та тих, хто не був хрещений у православній вірі.

 

Заборонено також влаштовувати банкети та розпивати алкогольні напої на кладовищі.

 

Не можна залишати на могилах покійних їжу.

 

Забороняється також поминати покійних злими словами, пригадувати їм образи і погані вчинки.

 

Прикмети Поминальної суботи:

 

Вважається, що в цей день русалки виходять із річки і розгойдуються на гілках беріз. Для захисту від них і водяного всю ніч вздовж берегів палять багаття.

 

Якщо в Троїцьку суботу посіяти ячмінь і коноплі – буде урожай.

 

Дощ у Поминальну суботу – буде хороший урожай і все літо не буде заморозків.

 

З Троїцької суботи три дні не метуть, на четвертий — у будинку прибирають.