Аваков про Кагарлик: випадки катувань є в поліції будь-якої країни світу

17:26, 04.06.2020
Аваков про Кагарлик: випадки катувань є в поліції будь-якої країни світу

Координаційна нарада правоохоронних органів на чолі з генпрокуроркою Іриною Венедіктовою. (Фото МВС)

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вважає ганебний випадок в Кагарлицькому відділі поліції одним із найрезонансніших, але закликає політиків не порівнювати його з подіями у Врадіївці 2013 року, де правоохоронці згвалтували і намагалися вбити жінку.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це Аваков заявив під час координаційної наради правоохоронних органів на чолі з генпрокуроркою Іриною Венедіктовою в четвер.

 

На думку Авакова, випадки катування і нелюдського поводження існують у поліції будь-якої країни світу, важливо їх не приховувати та покарати винних. Мовляв, «ознакою здоров’я системи є реагування на такі випадки, вжиття заходів для покарання винних за повною мірою закону».

 

Щодо паралелі з подіями у Врадіївці у 2013 році, міністр МВС сказав, що «за характером подія майже ідентична».

 

І додав: «Проте, принциповим є цілком відмінна реакція з боку Національної поліції. "Врадіївку" намагалися приховати. Ми не приховували нічого. Двох негідників негайно затримали, а до міста події було викликано слідчу групу ДБР».

 

За словами міністра МВС, штат Кагарлицького відділу поліції розформували, 60 поліцейських вивели за штат. Можливість їхньої подальшої служби вирішить кадрова комісія Нацполіції.

 

 

Аваков додав, що в усіх підрозділах поліції функціонуватиме система цілодобового контролю за діями посадових осіб під назвою "Сustody Records". Це механізм, який передбачає онлайн реєстрацію затриманих осіб в усіх підрозділах поліції, починаючи з фактичного затримання особи, подання скарг та інших механізмів контролю за діями посадових осіб в режимі 24/7.

 

Міністр повідомив, що наразі відбувається апробація пілотного проекту в поліції Кіровоградської області. За його словами, для запровадження такого проекту в усіх підрозділах поліції країни необхідно понад 20 мільйонів євро.

 

Генпрокурор Ірина Венедіктова наголосила, що події в Кагарлику стали викликом для всієї системи кримінальної юстиції.

 

«З одного боку – абсолютно обґрунтована критика нелюдського поводження працівників Нацполіції з особою, яку викликали до відділення поліції як свідка, а потім побили і зґвалтували. З іншого боку – злагоджена робота прокурорів, слідчих ДБР та оперативних працівників Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції», сказала пані Венедіктова.

 

Як повідомляла «УМ», 25 травня у місті Кагарлик Київської області було розформовано відділок поліції після інциденту з побиттям і зґвалтуванням затриманої жінки.

 

Пдозрюваними виявилися поліцейські Сергій Сулима та Микола Кузів. Керівництво МВС заявило, що вони сядуть надовго. У Кагарлику також проведуть переатестацію всього особового складу поліції.

 

26 травня обом підозрюваним обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб без права внесення застави. Підозрювані своєї провини не визнають.