В США розганяють демонстрантів, які протестують попри комендантську годину

10:10, 02.06.2020
В США розганяють демонстрантів, які протестують попри комендантську годину

В 25 містах ввели комендантську годину

Поліція в США застосувала гумові кулі і сльозогінний газ біля Білого дому, щоб очистити територію від демонстрантів, і дозволити президенту Дональду Трампу виступити з промовою.

 

Як інформує УМ з посиланням на Reuters.

 

Через кілька годин після виступу президента в Білому домі, насильство спалахнуло знову протягом сьомої ночі поспіль.

 

"Мери і губернатори повинні створити значну правоохоронну присутність, поки насильство не буде придушене. Якщо місто або штат відмовиться вчиняти дії, необхідні для захисту життя і майна їхніх мешканців, то я розгорну військову службу Сполучених Штатів і швидко вирішу для них проблему", - сказав він.

 

Після свого виступу Трамп вийшов з Білого дому через район, який був тільки що очищений для нього, в сусідню церкву Св. Іоанна, де він позував для фото з Біблією, знайденою на місці протестів.

 

 

Для розгону протестуючих були задіяні військова поліція Національної гвардії, секретна служба, поліція Міністерства внутрішньої безпеки, а також поліція округу Колумбія. Білий дім сказав, що правоохоронці очищали територію перед комендантською годиною.

 

З настанням комендантської години протестувальники все одно залишаються на вулицях Вашингтона та інших американських міст.

 

Армійські вертольоти пролітають над протестувальниками, демонструючи силу. Один із них зачепив дерево, яке мало не травмувало людей.

 

Army blackhawks are conducting “show of force” passes on protestors. One flyover snapped a tree that nearly hit several people.

Переглянути зображення у Твіттері

 

Ймовірний суперник Трампа на президентських виборах Джо Байден продовжує критикувати главу держави в Twitter, звинувачуючи його в "використанні американських військових проти американського народу".

 

Напередодні Дональд Трамп закликав губернаторів штатів активніше використовуючи бійців Нацгвардії для відновлення порядку в країні. Якщо місцева влада відмовиться, Трамп пригрозив направити до них військових.

 

"Я рекомендую губернаторам використовувати достатню кількість бійців Національної гвардії для того, щоб встановити контроль над тим, що відбувається на вулицях.Якщо місто або штат відмовляться прийняти заходи, необхідні для захисту життя людей і їх житла і майна, то я швидко за них вирішу цю проблему, направивши до них військових. Я мобілізую всі федеральні ресурси: як цивільні, так і військові", - сказав він.

 

 

Нагадаємо, 25 травня в Міннеаполісі, штат Міннесота, спалахнули масові заворушення через смерть 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда, який помер під час затримання поліцією. На нього наділи наручники, повалили на землю і притиснули коліном шию, хоча той кричав, що не може дихати. Чоловік помер в лікарні.

 

В ніч з 28 на 29 року протести переросли в погроми - в Міннеаполісі люди спалили поліцейську дільницю, трощили вітрини магазинів і грабували їх, а також підпалювали автомобілі.

 

В 25 містах ввели комендантську годину через масові протести, що спалахнули після вбивства Джорджа Флойда.

 

Повторний розтин Джорджа Флойда показав причину смерті. Джордж Флойд помер від відсутності кровотоку в мозок, що було викликано стисненням шиї і спини. У звіті про розтин також зазначено, що Флойд, ймовірно, "помер на місці події".<