Премія Георгія Ґонґадзе: оголошення номінантів 21 травня

14:59, 21.05.2020
Премія Георгія Ґонґадзе: оголошення номінантів 21 травня

Цьогорічні фіналісти Премії: журналісти Роман Вінтонів, Павло Казарін і Богдан Логвиненко

Цього дня, 21 травня, народився український журналіст грузинського походження Георгій Ґонґадзе. Цьогоріч він міг би святкувати 51 рік.



Ім’я засновника та першого головного редактора видання "Українська правда" пов’язане із найгучнішим замовним вбивством журналіста в сучасній історії України. 16 вересня 2000 року Георгій Ґонґадзе пішов пізно вечорі з роботи і не повернувся. У листопаді того ж року у Таращанському лісі на Київщині було знайдено його тіло без голови.

 

21 травня о 19:15 в прямому ефірі суспільного телеканалу UA: КУЛЬТУРА відбудеться церемонія нагородження лауреата Премії імені Георгія Ґонґадзе 2020 року.

 

Церемонія розпочнеться на YouTube-каналі UA: КУЛЬТУРА за цим посиланням. 

 

Трансляцію також можна буде переглянути на Фейсбук-сторінках ПреміїУкраїнського ПЕНUA: КУЛЬТУРАУкраїнської правди та Детектор медіа. 

 

Оголошення лауреата традиційно відбувається у день народження журналіста Георгія Ґонґадзе – 21 травня.Цього року церемонія нагородження вперше відбудеться у телеформаті. Ведучими події стануть Юрій Макаров та Ольга Сніцарчук.

 

Премія імені Георгія Ґонґадзе – нагорода для незалежних журналістів, заснована 2019 року Українським ПЕН у партнерстві з powered KMBS Alumni platform та виданням "Українська правда".

 

Хто візьме участь у церемонії

 

Участь у церемонії візьмуть цьогорічні фіналісти Премії:  засновник "Телебачення Торонто" Роман Вінтонів; публіцист, телеведучий Павло Казарін; засновник проєкту Ukrainer Богдан Логвиненко. 

 

Також участь в церемонії візьмуть дружина Георгія Ґонґадзе, керівниця Української служби "Голосу Америки" Мирослава Ґонґадзе, письменник і президент Українського ПЕН Андрій Курков, письменниця, правозахисниця і журналістка Лариса Денисенко, вчений, публіцист Ігор Козловський, перший лауреат Премії, головний редактор інтернет-видання "Історична правда" та однойменного тележурналу на каналі "Еспресо", а ще засновник Музею-архіву преси Вахтанґ Кіпіані, експерт зі стратегій Євген Глібовицький.

 

До довгого списку номінантів на здобуття Премії цього року ввійшли 22 українські журналісти. 

 

Серед критеріїв для висунення кандидатів: інноваційність; значний внесок у розвиток жанру чи журналістського середовища; професійність і компетентність.

 

За умовами Премії, лише члени Капітули мають право номінувати журналістів на її здобуття. 

 

До Капітули Премії цього року ввійшли: дружина Георгія Ґонґадзе, журналістка, головна редакторка і керівниця Української служби "Голосу Америки" Мирослава Ґонґадзе;президент Українського ПЕН, письменник Андрій Курков;журналістка, співзасновниця та власниця видання "Українська правда" Олена Притула;меценат Премії та представник powered KMBS Alumni platform Микола Сушко;письменниця, правозахисниця Лариса Денисенко.

 

А також: засновник "Історичної правди" та Музею-архіву преси, перший лауреат Премії імені Ґонґадзе Вахтанґ Кіпіані;релігієзнавець, письменник Ігор Козловський;правозахисник, публіцист, віцеректор Українського католицького університету у Львові Мирослав Маринович;співзасновниця та головна редакторка видання "Дзеркало тижня" Юлія Мостова. 

 

Сума винагороди для лауреата складає 100 тисяч гривень.

 

Як повідомляла "УМ", Рада Європи закликала Україну забезпечити якомога швидше завершення розслідування справи вбивства українського журналіста Георгія Гонгадзе.