Єврокомісія вимагає допустити міжнародних спостерігачів до Криму

16:05, 18.05.2020
Єврокомісія вимагає допустити міжнародних спостерігачів до Криму

Кримські татари до сьогодні зіштовхуються із залякуваннями і переслідуваннями з боку російських окупантів.

Європейська комісія вимагає від Росії забезпечити безперешкодний доступ міжнародних спостерігачів до тимчасово окупованого Криму.

 

Як передає «Україна молода», про це заявив під час онлайн-брифінгу речник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано з нагоди 76-х роковин депортації кримськотатарського народу.

 

"Це насправді дуже сумна річниця. І депортація кримських татар, яка сталася 76 років тому, дуже трагічна подія в історії. На жаль, кримські татари до сьогодні зіштовхуються із залякуваннями і переслідуваннями. З часу незаконної анексії Криму Росією права кримських татар серйозно порушуються шляхом закриття видань, заборони діяльності Меджлісу та переслідування його лідерів і членів громади", - заявив Петер Стано.

 

За його словами, за оцінкою комісії ситуація з правами людини в Криму суттєво погіршилася з часу незаконної анексії Криму Росією.

 

"Тому з нашої точки зору життєво важливо, щоб регіональні та міжнародні моніторингові механізми, а також неурядові організації з прав людини отримали безперешкодний доступ до Севастополя і Криму у повній відповідності до резолюції Генасамблеї ООН, ухваленої в грудні минулого року", - зазначив Стано.

 

Зауважимо, із заявами до 76-ї річниці депортації кримських татар виступили вже низка країн. США у своїй заяві наголосили на незмінності позиції щодо незаконної окупації Криму Росією та закликали РФ повернути Україні контроль над півостровом.

 

Міністри закордонних справ  України, Естонії, Грузії, Латвії, Литви та Польщі у своїй спільній заяві засудили тодішні і сучасні репресії проти кримських татар та закликали Росію припинити порушення прав людини в Криму і виконати вимоги міжнародної спільноти щодо деокупації Криму.

 

Представництво ЄС в Україні закликало Росію припинити порушення прав людини в окупованому Криму.

 

Як повідомляла «УМ», в ніч із 17 на 18 травня на будівлі Офісу президента і Кабімну було розміщено світлову проекцію, що символізує солідарність українського та кримськотатарського народів.