У Пуерто-Рико проведуть референдум про приєднання до США

16:25, 17.05.2020
У Пуерто-Рико проведуть референдум про приєднання до США

губернатор Пуерто-Рико Ванда Васкес демонструє підпис під законом про проведення референдуму.

Питання приєднання до США в якості ще одного штату вирішуватимуть під час референдуму в Пуерто-Рико, який заплановано одночасно з загальними виборами 3 листопада 2020 року.

 

Як інформує «Україна молода», відповідне рішення ухвалила губернатор Пуерто-Рико Ванда Васкес, яка поставила свій підпис під законом про проведення референдуму.

 

У бланку для голосування буде вказано питання про те, чи необхідно негайно прийняти Пуерто-Рико до складу Сполучених Штатів.

 

Проте навіть позитивне голосування на референдумі ще не змінить статусу Пуерто-Рико, оскільки для визнання територією США потрібне буде схвалення американського Конгресу.

 

Зауважимо, що нинішній міжнародно-правовий статус Пуерто-Рико є суперечливим. Мешканці острова вважаються громадянами США, але не платять податків у федеральну казну. Також вони не мають права брати участь у виборах американського президента.

 

Верховна законодавча влада на острові належить Конгресу США, проте в Палаті представників інтереси Пуерто-Рико представляє комісар-резидент, який не має права голосу. Виконавча влада на острові зосереджена в руках місцевого губернатора.