Зеленський узаконив обов'язкове тестування українців на коронавірус

20:09, 15.05.2020
Зеленський узаконив обов'язкове тестування українців на коронавірус

Президент Володимир Зеленський підписав закон про обов'язкове тестування українців на коронавірус. (Фото Офісу президента)

Медики мають обов’язково тестувати усіх осіб з ознаками коронавірусної хвороби, тих, хто контактував з хворими на COVID-19, а також задіяних у заходах протидії коронавірусу медиків і правоохоронців.

 

Як повідомляє «Україна молода», відповідний закон підписав президент Володимир Зеленський у п’ятницю.

 

Йдеться про закон, який Верховна Рада ухвалила на позачерговому засіданні 7 травня 2020 року.

 

Цей закон передбачає обов’язкове тестування на амбулаторному та стаціонарному рівнях усіх осіб з ознаками коронавірусної хвороби, а також тих, хто контактував з хворими на COVID-19.

 

Крім того, обов’язкове тестування поширюється на медиків, які працюють у медзакладах з такими хворими, працівників Нацполіції, Нацгвардії та інших працівників, задіяних у здійсненні протиепідемічних заходів, незалежно від того, чи мали вони контакт з хворим на коронавірусну хворобу.

 

Згідно із законом Міністерство охорони здоров’я повинно регулярно оновлювати алгоритм тестування з узгодженням з рекомендаціями ВООЗ та Центру з контролю та профілактики захворювань США.

 

Закон також надає право залучати на волонтерських засадах до протидії поширенню коронавірусу лікарів-інтернів, а також лікарів-спеціалістів, які ще не мають кваліфікаційної категорії, з урахуванням обмежень щодо такого залучення.

 

Крім того, з метою підвищення соціального захисту людям, які лікуються у медзакладах або перебувають на самоізоляції, виплачується допомога з тимчасової непрацездатності у розмірі 50 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

 

У разі, якщо на лікуванні чи самоізоляції перебувають медичні працівники, їм передбачена виплата допомоги з тимчасової непрацездатності в розмірі 100 відсотків середньої зарплати незалежно від страхового стажу.

 

Як повідомляла "УМ", закон про обов'язкове тестування, одним з авторів якого є депутатка Ольга Стефанишина, було ухвалено Радою ще тиждень тому.