У Києво-Печерській лаврі інфікована коронавірусом уся братія

18:31, 26.04.2020
У Києво-Печерській лаврі інфікована коронавірусом уся братія

Києво-Печерська лавра стала осередком поширення коронавірусу в Києві: звідси кожен шостий інфікований в столиці. (Фото з сайту Києво-Печерської лаври)

Все московське духовенство - священики і ченці, а також викладачі та студенти Київської духовної академії, яка знаходиться на території Києво-Печерської лаври інфіковані коронавірусом. Загальна кількість хворих – до 200 чоловік.

 

Заражений коронавірусом і настоятель лаври Павло (Лебідь). Сама ж лавра перебуває під контролем РПЦ в Україні.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомив окремим російським (але не українським) ЗМІ глава інформаційно-просвітницького управління РПЦ в Україні (так звана УПЦ Московського патріархату) митрополит Климент у неділю.

 

«Всі священники Києво-Печерської лаври заразилися коронавірусом, також захворіли монахи, викладачі та студенти Київської духовної академії, яка знаходиться на території лаври. Загалом від 150 до 200 осіб», - сказав Климент.

 

За словами митрополита РПЦ, зараз вже більшість кліриків йдуть на поправку, при цьому троє людей померли. Климент додав, що митрополита РПЦ Павла вже виписали з лікарні і він здоровий.

 

Пізніше митрополит Климент заперечив ці слова, бо російські ЗМІ його нібито не коректно процитували. Нібито він говорив, що всі священики, які захворіли, вже одужали. При цьому, українським ЗМІ Климент вже сказав, що не має жодних власних даних щодо кількості хворих у Лаврі, а оперує тільки даними МОЗ. 

 

Нагадаємо, Києво-Печерська лавра з 5 квітня перебуває на карантині після виявлення перших хворих.

 

Вже 12 квітня в Олександрівську лікарню Києва з коронавірусом був госпіталізований настоятель лаври митрополит Павло.

 

Зауважимо, що днями уповноважена з прав людини РФ Тетяна Москалькова заявила про намір Росії привезти гуманітарну допомогу для Києво-Печерської лаври.

 

За словами Москалькової, росіяни нібито вже зібрали дві тони ліків, дезінфікуючих засобів, масок, рукавичок й інших засобів для боротьби з коронавірусом. Втім, міністерство соціальної політики України проігнорувало її прохання про гуманітарку.

 

Зауважимо, що саме московське попівство тривалий час ігнорувало пандемію, аж доки на карантин не було закрито Києво-Печерську лавру, а також Іонінський і Голосіївський монастирі РПЦ у Києві.

 

Святогірська і Почаївська лаври нині також перебувають у користуванні українського підрозділу Російської православної церкви – УПЦ (МП). Ця релігійна організація стала єдиною в Україні, чільники якої закликали своїх вірян приходити на Великодні служби Божі, всупереч чинним обмеженням через поширення нового коронавірусу.

 

Духівництво РПЦ в Україні, яке господарює в Почаївській лаврі на Тернопільщині не побажало виконувати умови карантину: московське попівство просто відчинило ворота монастиря у Почаєві і пустило усіх бажаючих до головного храму, що спричинило скупчення вірян. Нині ж міста Почаїв повністю закрите на карантин через спалах коронавірусу.

 

Предстоятель ПЦУ, митрополит Київський і всієї України Епіфаній вірить в те, що з часом всі православні об’єднаються в автокефальній помісній церкві України. Це стосується і Києво-Печерської і Почаївської лавр, які наразі перебувають в оренді у чужої московської церкви.