Бунт у СІЗО: у Чернівцях різали собі руки через арештанта із коронавірусом

14:13, 26.04.2020
Бунт у СІЗО: у Чернівцях різали собі руки через арештанта із коронавірусом

На знак протесту ув’язнені Чернівецького СІЗО порізали передпліччя. (Фото з ФБ-сторінки Людмили Денісової)

Масовий бунт влаштували арештанти Чернівецького СІЗО в ніч на суботу, 25 квітня. Причина заворушень: прийняття до слідчого ізолятора арештанта інфікованого COVID-19.

 

Адміністрація СІЗО застосовано фізичну силу до деяких бунтівників, троє ув’язнених завдали собі тілесних ушкоджень порізавши руки.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомила Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова у неділю.

 

Омбудсмен зазначила, що у суботу регіональний представник омбудсмена у Чернівецькій області Леонід Мельников здійснив позаплановий моніторинговий візит до Чернівецького СІЗО для з’ясування обставин надзвичайної події.

 

«Під час візиту встановлено, що близько 23-ї години 24 квітня ув’язнені, які утримуються в установі, почали висловлювати масове невдоволення прийняттям до СІЗО новоприбулого ув’язненого з підтвердженим діагнозом – коронавірусна хвороба COVID-19», - написала Людмила Денісова у Facebook.

 

За словами адміністрації установи, ув’язнені виказували обурення, заклики до непокори та барикадувалися. У зв’язку з цим, 25 квітня о 6-й годині ранку керівник установи оголосив збір особового складу по тривозі. О 8-й годині, під час зміни чергування, ув’язнені з трьох камер чинили персоналу перешкоди та опір під час входження до приміщень для проведення перевірки.

 

Через це до сімох ув'язнених застосовано фізичну силу, а до одного з них – спеціальні засоби (кайданки). На знак протесту троє ув’язнених завдали собі тілесних ушкоджень, порізавши передпліччя. Один із в’язнів мав венозну кровотечу. Для надання йому допомоги було викликано карету швидкої медичної допомоги, а сам в’язень був вивезений за межі СІЗО.

 

Омбудсмен зазначила, що в установі проводиться службова перевірка, поінформовано правоохоронні органи.

 

І підкреслила, що хворий на коронавірусну хворобу на даний час перебуває в окремій камері, в ізольованому блоці, передбаченому для перебування осіб з підозрою/захворюванням на коронавірус. Стан його здоров’я задовільний.

 

У Департаменті з питань виконання кримінальних покарань додають, що двоє інспекторів Чернівецького СІЗО 25 квітня звернулись із проханням про відпустку.

 

Як повідомляла «УМ», вже 1676 медичних працівників захворіло на коронавірус в Україні станом на 26 квітня. Найбільше медиків заразилося у Чернівецькій, Тернопільській та Рівненській областях.