Ляшко пропонує продовжити карантин в Україні

09:08, 21.04.2020
Ляшко пропонує продовжити карантин в Україні

За минулу добу померли четверо осіб, у тому числі і 20-річний хлопець

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко подаватиме уряду проект постанови про продовження карантину як мінімум до 12 травня.

 

Про це повідомляє УМ з посиланням на заяву Ляшка в ефірі одного з українських телеканалів.

 

"Як санітарний лікар України буду готувати подання (уряду – ред.) про продовження карантину. Водночас можу анонсувати певне послаблення карантину в разі, якщо епідеміологічна ситуація буде покращуватись вже в понеділок (27 квітня – ред.)", – повідомив головний санітарний лікар.

 

Також МОЗ планує пропонувати відкриття для відвідування музеїв і бібліотек, але також з чітким дотриманням соціальної дистанції, температурним скринінгом і використанням масок.

 

"Це продовження викликано рівнем захворюваності, який є. В той же час, Міністерство охорони здоров'я буде пропонувати пом'якшення карантинних заходів. Наприклад, прогулянки в парках. Але ці прогулянки будуть чітко обмежені за кількістю осіб, щодо засобів індивідуального захисту", - заявив Степанов.
 

Також МОЗ планує пропонувати відкриття для відвідування музеїв і бібліотек, але також з чітким дотриманням соціальної дистанції, температурним скринінгом і використанням масок.
 

"Ми плануємо ще низку пом'якшень карантинних заходів, але підкреслюємо, що буде чітко регламентовано, як можна буде відвідувати той чи інший заклад", - зазначає міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

 

Додамо, що лише на Буковині офіційно підтверджено ще 82 випадки зараження коронавірусом. Загальна чисельність інфікованих в області від першого встановленого випадку складає 988 осіб. 

 

За минулу добу померли четверо осіб, у тому числі і хлопець 2000 року народження. Хворий звернувся за медичною допомогою 17 квітня, у нього діагностували двобічну пневмонію. Попри зусилля лікарів, уже 19 квітня юнак помер. На результати тестів щодо наявності чи відсутності у нього COVID-19 поки що очікують.

 

Обласний лабораторний центр станом на 19 квітня провів 4886 досліджень методом ПЛР (полімеразної ланцюгової реакції). До прикладу, за інформацією Осачука, у сусідній області зробили лише 1602 тести.

 

Глава області Сергій Осачук повідомив, що із розрахунку на один мільйон жителів у Чернівецькій області припадає 5422 тестувань, і це найвищий показник в Україні. Друга у цьому списку область має показник лише 3469 тестувань, за його словами.

 

10 медичних закладів Буковини визначені як госпітальні бази для хворих на коронавірус. Станом на 20 квітня у них іще є 109 вільних ліжок. Коли вони заповняться, приймати недужих почнуть резервні лікарні, зокрема Вижницька та Герцаївська ЦРЛ.

 

Як повідомляла УМ, Кабінет міністрів України очікує піку захворюваності на коронавірусну інфекцію COVID-19 на початку травня. Після його проходження почнуть упроваджувати антикризові заходи з підтримки економіки. Про це Президенту України Володимиру Зеленському на традиційній нараді щодо подолання епідемії коронавірусу повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.