Великдень 2020: традиції, прикмети і заборони

12:26, 19.04.2020
Великдень 2020: традиції, прикмети і заборони

На Великдень існує цікава й весела забава, яка особливо сподобається дітлахам, – битися писанками або крашанками.

Християни східного обряду відзначають найсвітліше свято у церковному календарі - Христове Воскресіння, або Великденьу неділю, 19 квітня.

 

Великдень, а саме так здавна називали українці цю особливу неділю року, є найдавнішим і найголовнішим християнським святом усього богослужебного року.

 

У цей святковий день Православна церква України привітала українців зі Світлим Христовим Воскресінням та побажала кожному добра і духовної сили.

 

“Нехай Бог захищає усіх тих, хто жертовно захищає нас: від зовнішнього агресора та від невидимого збудника хвороби. Вітаємо кожного, хто на своєму місці працює на благо суспільства та відповідає за державницькі рішення. Тепло нашої любові і молитовні побажання ми надсилаємо тим, хто святкує Великдень в умовах окупації, за ґратами полону чи несправедливого ув’язнення. Ми просимо в Господа захисту, миру і свободи для кожного з вас", - йдеться у привітанні ПЦУ.

 

Християнська Пасха тісно пов’язана з єврейською і дослівно перекладається як «проходження повз». Але якщо для іудеїв Песах є символом визволення від єгипетської неволі й обретінням Землі Обітованої, то для християн Пасха символізує перемогу життя над смертю, звільнення від тягарів гріха, перехід зі стану несвободи в царину свободи і любові.

 

Пасхою називається і Сам Христос, принесений у жертву за гріхи людства. Тому Великдень є пам’яттю про спокутну жертву Ісуса Христа в ім’я порятунку роду людського від страшних мук.

 

Відразу після великоднього богослужіння люди починають вітати один одного словами "Христос воскрес!", на що прийнято відповідати "Воістину воскрес!". Уже вдома вся сім’я сідає за багатий святковий стіл і розговляється після посту.

 

Великодню трапезу слід починати з освяченої паски та писанок і крашанок, а вже потім можна ласувати іншими скоромними стравами.

 

На Великдень існує цікава й весела забава, яка особливо сподобається дітлахам, – битися писанками або крашанками. Учасники, зокрема, стукаються крашанками, чия із них трісне першою, той і програв.

 

Що заборонено робити на Великдень

 

У Світле Христове Воскресіння і ще кілька наступних днів категорично не можна займатися прибиранням, пранням, прасуванням, шиттям та іншою важкою домашньою роботою.

 

Також рекомендують утриматися від сварок і лихослів’я, адже вся негативна енергія в цей день повертається потрійною силою.

 

Обмежень в їжі або алкогольних напоях на Великдень немає, однак слід пам’ятати головне правило – все має бути в міру.

 

Крім того, церква вважає, що на кладовище цього дня краще не ходити.

 

Прикмети та забобони свята Великодня

 

Якщо у Велику неділю прокинутися з першими променями сонця, то весь рік будуть супроводжувати удача й достаток.

 

Багатий і пишний великодній стіл приверне успіх та процвітання в дім.

 

Щоб гроші водилися вдома, крихти після великоднього бенкету потрібно не викинути, а згодувати птахам.

 

Добробут швидко покращиться, якщо після освячення великодніх наїдків роздати паски та крашанки нужденним.

 

Хмари застеляють небо на Світлу неділю – чекайте прохолодного літа. Великодній день ясний і сонячний – до теплого літа і гарного врожаю.

 

Якщо на Великдень брова засвербіла у незаміжньої дівчини, значить, вона скоро зустріне свого судженого і вийде заміж.

 

Для того, щоб привернути багатства, у великодній ранок слід умиватися водою, залишеною з Чистого четверга. У воду потрібно покласти срібну прикрасу або грошову монетку.