Чистий четвер: печемо паски, вмиваємось до світанку та рахуємо гроші

11:49, 16.04.2020
Чистий четвер: печемо паски, вмиваємось до світанку та рахуємо гроші

Легкий вітерець в четвер означає, що буде хороший урожай горіхів, ягід і фруктів.

У християн Чистий четвер – це один з найважливіших днів Страсного тижня. Його також називають Великий четвер, Страсний четвер або Великий четверток.

 

В цей день, згідно біблійного тексту, Ісус з учнями здійснив таємну вечерю. Під час трапези він переломив хліб, благословив його, і запропонував їсти, зазначивши, що це символ його тіла. Так слід робити, коли надалі вони будуть їсти, згадуючи про нього. Аналогічно він вчинив і з вином, назвавши його символом своєї крові.

 

Після трапези Христос запропонував омити ноги своїм учням. Згідно з єврейськими традиціями, це було принизливо. Євреї мали кілька обрядів щодо обмивання рук. Але мити ноги могли тільки раби. Цим і пояснюється те, що деякі учні довго відмовлялися від таких дій з боку Христа.

 

В наш час, обмивання ніг – традиція, за допомогою якої християни можуть продемонструвати любов один до одного.

 

У народі кажуть, що вся вода в цей день має особливу силу. Тому в Чистий четвер обов’язково потрібно сходити в лазню або прийняти ванну. І краще зробити це зранку. Вважається, що саме ранкова вода має силу і енергетику, яка зцілює душу і тіло.

 

У Православній церкві України назвали таке твердження марновірством.
 

"Чистий четвер стосується не стільки чистих вікон, дверей, підлоги… скільки очищення нашого серця, душі. Цей день спонукає нас зрозуміти готовність йти за Христом, любити ближніх, служити їм, бути смиренними. Тож твердження про те, що у Чистий четвер потрібно обов’язково вмитися до сходу сонця, щоби «змити з себе гріхи та неприємності» – ніщо інше, як звичайне марновірство", - наголосили у ПЦУ.

 

Зазначається, що умивання водою в будь-який час доби ніяким чином не призводить до духовного очищення і не «звільняє» від гріхів.


"До речі, так само, як і пірнання в ополонку на Водохреща… Жодного церковного припису для звершення такого дійства немає. Умивання – це важлива для особистої гігієни процедура, але її зовсім недостатньо, аби очистити душу", - додали в церкві.

 

Звичаї і традиції у Чистий четвер

У цей день обов’язково потрібно навести порядок в домі, позбутися від мотлоху. У цей день прийнято пекти паски, фарбувати яйця і готувати інші святкові страви.

 

Якщо в цей день проводиться богослужіння, то прихожанам потрібно принести в будинок свічку з літургії. Кажуть, що вона здатна очистити енергетику житла. Але в умовах загальнонаціонального карантину українцям не радять відвідувати богослужіння в храмах.

 

Ще однією особливістю цього дня вважають цілющу силу солі, яка називається четверговою. Після купання члени сім’ї повинні кинути жменю солі в горщик, щоб вона служила оберегом будинку на майбутній рік. Для збільшення сили її запікали в печі або святили у церкві.

 

Також існує особлива грошова прикмета: щоб в будинку водилися гроші, необхідно перераховувати наявну готівку вранці, вдень і ввечері

 

Прикмети в Чистий четвер

  • Гарна, сонячна погода в Чистий четвер – провісник теплого залишку весни.
  • Дощ у Чистий четвер говорить про те, що холоди протримаються до самого літа.
  • У Великий четвер немає морозу – весна і літо будуть теплими.
  • Легкий вітерець в четвер означає, що буде хороший урожай горіхів, ягід і фруктів.
  • Яка погода в Чистий четвер, така буде і на Вознесіння Господнє.

Що можна і чого не можна робити в Чистий четвер

  • У Чистий четвер не можна розводити в будинку бруд і безлад, залишати посуд немитим, а білизну брудною.
  • Сьогодні забороняються будь-які веселощі: не можна співати, танцювати, влаштовувати пишні застілля з вживанням алкоголю.
  • В Чистий четвер не можна позичати гроші і роздавати свої речі, інакше так можна віддати щастя і достаток своєї родини.
  • Категорично не можна ображатися, лаятися, злитися, думати про погане.
  • Забороняється знімати пробу з пасок, а випікати великодні ласощі не можна, поки в будинку брудно.
  • У Чистий четвер триває Великий піст, тому варто дотримуватися строгого раціону. Дозволяється їсти гарячу рослинну їжу з додаванням рослинної олії.