На Галичині вводять комендантську годину на вихідних

12:25, 10.04.2020
На Галичині вводять комендантську годину на вихідних

За підсумками наради з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем мерам повідомили про рішення продовжити карантин до початку травня.

Заборонити виходити з будинків та ввести фактичну комендантську годину планують в трьох областях України: Івано-Франківській, Тернопільській та Львівській на вихідні, 11-12 квітня.

 

Які саме обмеження будуть запроваджені, влада повідомить у п'ятницю після 15:00. Адже комендантська година можлива лише за умови надзвичайного стану, рішення про який ухвалює Верховна Рада.

 

Про це передає "Україна молода" з посиланням на заяви мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа і його коментарі пресі.  

 

Раніше у своєму відеозверненні він сказав, що “...було проінформовано, що в трьох областях: Івано-Франківській, Тернопільській та Львівській вводяться надзвичайні заходи на вихідні дні, щоб розірвати ланцюг. Зокрема розглядається можливість навіть комендантської години. Так сказали на цій нараді з Прем’єр-міністром. Деталі, очевидно знатимемо завтра”.

 

 

Про те, що на ці вихідні в Івано-Франківській області можуть ввести заходи з максимального обмеження пересування людей, повідомила також заступниця голови ОДА Марія Савка.

 

«Сьогодні відбулося засідання Державної комісії з надзвичайних ситуацій. Нашій області рекомендували ввести посилені обмежувальні заходи, режим максимально обмеженого пересування. Ми повинні втримати ситуацію, ми повинні розірвати отой ланцюг поширення хвороби», – сказала пані Савка.

 

Підтвердження інформації про ймовірність запровадження комендантської години з боку львівських чи тернопільських чиновників нема. На сайті Львівської ОДА опубліковано лише звернення голови ЛОДА Максима Козицького із закликом утриматися від перебування у громадських місцях і про введення обмежень на перебування на вулиці від 13:00 суботи до 6 ранку понеділка.

 

«Звертаюся до кожного мешканця Львівщини! До кожного без винятку! Прошу Вас утриматись від пересування і перебування у громадських місцях на цих вихідних. Від 13:00 суботи до 6 ранку понеділка. Ці обмеження вводяться задля збереження нашого з Вами здоров’я та мінімізації поширення захворюваності серед населення!», – сказано у зверненні Максима Козицького.

 

Водночас, під час брифінгу мер Тернополя Сергій Надал відповідаючи на запитання про впровадження нових обмежень в області уже цими вихідними прямо про коменданську годину не сказав, однак зауважив, що пропозиція про посилення обмежувальних заходів є ініціативою президента України. За його словами, на засіданнях обласних комісій мають ухвалювати відповідні рішення.

 

Додамо, що за підсумками наради з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем мерам повідомили про рішення продовжити карантин до початку травня.

 

Раніше тимчасово виконуючий обов’язки голови Київської обласної державної адміністрації Василь Володін заявив - якщо жителі Київщини не будуть самоізольовуватися — є ризики, що карантин буде продовжуватись до осені.

 

Як повідомляла "УМ", минулого тижня подібні обмеження вводилися владою на Буковині. Це спричинило чималі черги до продуктових магазинів за кілька годин до їхнього закриття.