В Іспанії закрили справу Фірташа

21:04, 11.03.2020
В Іспанії закрили справу Фірташа

Дмитро Фірташ в суді у Відні.

Кримінальну справу українського олігарха Дмитра Фірташа, якого обвинувачували у відмиванні грошей, закрили за браком доказів у Барселоні.

 

Про це повідомляють європейські ЗМІ у середу.

 

Судове слідче управління №21 Барселони здало в архів кримінальну справу, порушену п'ять років тому проти Дмитра Фірташа.

 

Суддя обґрунтував своє рішення пропозицією самого слідства, яке призупинило справу ще 30 жовтня 2019 року. Слідство ж виходило з того, що антикорупційна прокуратура Іспанії - ініціатор кримінального переслідування Фірташа - на надала "вагомих доказів" провини підозрюваного.

 

Олігарха обвинувачували у відмиванні великих сум грошей на території Іспанії та "членстві в злочинному співтоваристві".

 

Нагадаємо, Фірташа затримали в Австрії в березні 2014 року на запит американських слідчих, але випустили під заставу у 125 мільйонів євро і відтоді він оскаржував свою екстрадицію в США.

 

США звинувачує Фірташа у дачі хабара розміром 18,5 мільйонів доларів за ліцензію на розробку титанових родовищ у Індії поза конкурсом. Олігарху загрожує до 50 років тюрми і конфіскація всіх активів.

 

25 червня 2019 року Верховний суд Австрії дозволив екстрадицію Фірташа до США. 16 липня міністр юстиції Австрії Клеменс Яблонер дав дозвіл на екстрадицію.

 

Водночас, адвокати олігарха подали клопотання про відновлення судового розгляду справи про екстрадицію. Фірташ залишився в Австрії, доки суд ухвалить рішення щодо цього клопотання.