Росіянина судитимуть в Україні за спробу підірвати українського розвідника майже рік тому

19:05, 04.03.2020
Росіянина судитимуть в Україні за спробу підірвати українського розвідника майже рік тому

До суду скеровано обвинувальний акт щодо громадянина Російської Федерації, якого підозрюють у спробі 4 квітня 2019 року закласти під автомобіль співробітника української розвідки саморобний вибуховий пристрій, що здетонував у момент встановлення.

 

Як повідомив Офіс генерального прокурора, слідство отримало беззаперечні докази організації закінченого замаху на терористичний акт представниками спецслужб країни-окупанта - йдеться про те, що цей громадянин діяв за завданням спецслужб РФ.

 

Йому інкримінують також вчинення низки інших злочинів, у тому числі використання підроблених документів громадянина Киргизької Республіки, незаконне поводження зі зброєю, бойовими приписами та вибуховими речовинами.

 

Досудове розслідування у провадженні здійснювала Служба безпеки України.

 

Як відомо, 4 квітня 2019 року в Києві вчинили замах на теракт відносно співробітника розвідки шляхом спроби замінувати його автомобіль. Того ж дня стало відомо, що під час закладення вибухівки, внаслідок її спрацювання підривник отримав численні тілесні ушкодження і помер у лікарні.

 

Однак за два тижні тодішній голова СБУ Василь Грицак повідомив, що підривник живий і перебуває під арештом. Це громадянин РФ Олексій Комарічєв.

 

 

Грицак розповів, що Комарічєв входив до диверсійної групи, яка причетна також до вбивства керівника спецпризначенців Головного управління розвідки Максима Шаповала (загинув від вибуху автомобіля у червні 2017 року в Києві).

 

За даними СБУ, Комарічєв служив у полку охорони уряду Москви та Федеральної служби безпеки РФ з контролю за обігом наркотиків, у 2016 році його звільнили "за компрометуючих обставин" зі служби.

 

За вказівкою ФСБ РФ був залучений до диверсійної діяльності на території країн Європи та в Україні як офіцер російської військової розвідки.