США підписали історичну угоду з «Талібаном»

09:01, 01.03.2020
США підписали історичну угоду з «Талібаном»

Угоду підписали спецпосланець США Залмай Халілзад і політичний керівник руху «Талібан» мулла Абдула Гані Барадар.

США підписали історичну угоду з афганським угрупованням «Талібан» на території Катару в суботу. Ця угода може прокласти шлях до повного виведення іноземних військ з Афганістану протягом наступних 14 місяців і стати кроком до припинення 18-річної війни.

 

Про це повідомляють світові ЗМІ.

 

Угода була підписана в столиці Катару Досі спеціальним посланцем США Залмаєм Халілзадом і політичним керівником руху «Талібан» муллою Абдулом Гані Барадаром.

 

Держсекретар США Майк Помпео був присутній на церемонії.

 

«Сьогодні великий день для Афганістану», - заявило посольство США в Кабулі у Twitter.

 

Американські дипломати також відзначили, що «йдеться про укладення миру і створення спільного світлого майбутнього».

 

За кілька годин до угоди таліби наказали всім своїм бойовикам в Афганістані «утримуватися від будь-яких атак ... для щастя нації».

 

На думку президента США Дональда Трампа, дана угода відкриє шлях до скорочення чисельності американських військових із приблизно 13000 до 8600 протягом декількох тижнів після угоди.

 

Подальше скорочення західних сил буде залежати від прихильності талібів обіцянці «скоротити насильство», яке буде оцінено Сполученими Штатами.

 

Відповідно до угоди, таліби хочуть, щоб 5000 бойовиків були звільнені з афганських в'язниць, але не зрозуміло, чи погодиться на це афганський уряд.

 

Війна, в якій загинули десятки тисяч людей, почалася, коли США напали на Афганістан всього через кілька тижнів після атаки 11 вересня 2001 року.

 

Вашингтон звинуватив талібів у приховуванні терористів «Аль-Каїди» і її лідера Усами бен Ладена і разом з союзниками витіснив групу від влади. Але таліби залишаються потужною силою і в даний час контролюють близько 40% афганської території.