Політв’язень Олексій Стогній звільнився з колонії у Керчі

22:30, 19.02.2020
Політв’язень Олексій Стогній звільнився з колонії у Керчі

Олексій Стогній оселився з сім'єю у Києві.

Політв’язень Кремля Олексій Стогній вийшов на свободу за закінченням терміну ув’язнення з колонії у місті Керч. Окупаційна влада Криму незаконно утримувала Стогнія за гратами як «українського диверсанта».

 

Про це повідомляє громадський рух «Об’єднання родичів політв’язнів Кремля» у середу.

 

Представники громадського руху повідомили, що Стогній опинився на волі наприкінці січня 2020 року, але родина воліла не повідомляти про цей факт, аби не наражатися на ризики при виїзді з окупованого півострову на материкову Україну.

 

За їхніми словами, звільнений політв’язень входив до списків на «обмін», які Україна передавала на перемовинах з Росією.

 

Наразі Олексій у Києві та йому ніщо не загрожує. Його дружина – Оксана Стогній написала у Facebook: «Нарешті він вдома!!! Коханий чоловік і найкращий тато для наших донечок!!! Ми дочекалися, сім’я разом, ми щасливі!! Хочу, щоб таку радість зустрічі мала кожна родина, яка ще чекає на свого рідного. Це буде, в це треба вірити! Дякую всім, хто був поруч в цей непростий час. Разом ми сила!!!».

 

Нагадаємо, у листопаді 2016 року окупаційний суд Криму заарештував двох осіб, яких охрестили "українськими диверсантами". Один з них - Олексій Стогній, якого російські ЗМІ називали «полковником Головного розвідуправління України». Другий - Гліб Шаблій, якого називали "українським офіцером".

 

26 липня 2017 року Стогнія засудили в окупаційному суді Сімферополя до трьох з половиною років позбавлення волі  за «незаконне придбання, передачу, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї і боєприпасів» і за «незаконне виготовлення, переробку чи ремонт вогнепальної зброї та боєприпасів».

 

Окупанти так і не змогли довести, що Стогній готував «так звані «диверсії у Криму».