Правляча коаліція Естонії відмовилася ратифікувати договір з Росією щодо кордону

15:55, 15.02.2020
Правляча коаліція Естонії відмовилася ратифікувати договір з Росією щодо кордону

Нинішня правляча коаліція Естонії прийняла рішення поки не ратифікувати прикордонний договір з Росією.

 

Про це заявив голова Рійгікогу (парламенту) республіки Хенн Пиллуаас, пише УНН з посиланням на Eesti Paevaleht.

 

“Нинішня коаліція домовилася, що ми не будемо просуватися в справі ратифікації прикордонного договору, укладеного під керівництвом партії Реформ”, — передає його слова в суботу місцева газета Eesti Paevaleht.

 

На думку політика, прикордонний договір з РФ йде врозріз з укладеним в 1920 році Тартуським мирним договором. “Відстоювання дієвості Тартуського мирного договору або підтримка територіальної цілісності Естонії є одним з наріжних каменів нашої безпеки”, — вказує Пиллуаас.

 

Як повідомляла УМ, спікер парламенту Естонії вважає договір про кордон з Росією таким, що суперечить конституції.

 

Лінія естонсько-російського держкордону була узгоджена в 2005 році після майже 11 років переговорів. Тоді ж був підписаний прикордонний договір, але після його внесення на ратифікацію до естонського парламенту депутати включили в преамбулу згадку Тартуського договору 1920 року. У цих умовах Москва відкликала свій підпис, а процес залишився юридично незавершеним.

 

Переговори поновилися в кінці 2012 року. Відповідний договір, підписаний в лютому 2014 року главами МЗС Естонії і РФ, для вступу в силу повинен бути ратифікований парламентами обох країн.

 

За умовами Тартуського договору, укладеного між РРФСР і Естонією 2 лютого 1920 року, Івангород і частина Печорського району належали Естонії. Після входження республіки до складу СРСР в 1940 році зазначені території відійшли РРФСР.