За скандальною схемою збагачення на хворих українцях стоять родичі ексспікера України

12:19, 12.02.2020
За скандальною схемою збагачення на хворих українцях стоять родичі ексспікера України

Схему збагачення на хворих українцях за допомогою підробки документів відомого американського постачальника медпродукції Boston Scientific придумали родичі ексголови Верховної Ради України Олександра Мороза.

 

Про це повідомляє УНН.

 

Фармацевтична компанія "Амаркорд" - яка за 5 років заробила на бюджеті близько 200 млн грн, що майже вдвічі перевищує реальну вартість поставленої ними продукції державі - належить Олександрі Мороз - доньці Майї і Олександра Мороза, який в свою чергу доводиться ексспікеру України племінником.

 

Саме на офшорних рахунках його доньки Олександри осідала частина бюджетних коштів, виведених з України злочинним шляхом, інша частина спрямовувалася Boston Scientific для закупівлі нової продукції.

 

Про те, як довгі роки "Амаркорд" вдавалося обманювати американську Boston Scientific і заробляти надприбутки на бюджетних тендерах читайте тут.

 

Відзначимо, що Майї Мороз належить також фармацевтична компанія "Віват життя", яку вона раніше розділяла разом з Олексієм Саком, чия дружина Людмила Кущаєва до 2019 року обіймала різні посади в "Укрзалізниці", включаючи посаду заступника директора філії "Центр охорони здоров'я".

 

Сам же Олексій Сак тривалий час працював в правоохоронних органах України.

 

"У Головному відділі по боротьбі з корупцією Управління СБУ в Києві працював в напрямку боротьби з легалізацією доходів, отриманих злочинним шляхом у сфері небанківського фінансового сектора (сфера Нацкомфінпослуг). Працюючи в Департаменті контррозвідувального захисту економіки держави СБУ, Сак займався контррозвідувальним супроводом процесів приватизації, банкрутства з позиції Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, боротьбою з протиправними поглинаннями", - розповідає про себе Сак.