Українці отримають з 1 квітня гарантований пакет безоплатних медпослуг – Гончарук

17:22, 10.02.2020
Українці отримають з 1 квітня гарантований пакет безоплатних медпослуг – Гончарук

В Україні з 1 квітня стартує програма медичних гарантій, яка передбачає пакет безоплатних медпослуг для українців.

 

Про це заявив Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук, передає пресслужба Кабміну.

 

"З 1 квітня українці отримають безоплатний гарантований пакет медпослуг", - заявив Гончарук.

 

За його словами, наразі МОЗ та Національна служба здоров’я України спільно з регіонами працюють над своєчасним запуском реформи.

 

"Для повноцінного старту другої ланки медичної реформи до 31 січня, всі області мали забезпечити автономізацію та комп'ютеризацію медустанов у себе в областях. Лікарні мають бути оснащені необхідним обладнанням, лікарськими засобами, мати лікарів відповідної кваліфікації та рівня практики. Це має бути зроблено до 1 квітня", - сказав Олексій Гончарук.

 

За його словами, якщо медичний заклад не відповідатиме вимогам, то НСЗУ не укладатиме договір з таким закладом. Отже, лікарня не отримає фінансування. В такому випадку гроші на утримання медзакладу буде виділяти місцева влада.

 

Також Гончарук зазначив, що на сьогодні вже автономізовано 97% закладів, що надають спеціалізовану медичну допомогу.

 

За його словами, найбільш проблемна область - Запорізька, а також п’ять областей виконали план комп’ютеризації тільки на половину — Луганська (48%), Харківська (55%), Київська (55%), Сумська (56%), Запорізька (56%).

 

"У 2020 році впроваджується гарантований пакет медичних послуг, він включає: первинну допомогу, екстрену, амбулаторно-поліклінічну - це послуги профільного лікаря, до якого направив сімейний лікар, стаціонарну, паліативну медичну допомогу - обслуговування невиліковних хвороб, медичну реабілітацію, медичну допомогу у зв'язку з пологами, реімбурсацію лікарських засобів "Доступні ліки", - йдеться у повідомленні.

 

Як повідомили в уряді, всі послуги з гарантованого медичного пакету будуть повністю безоплатними для українців, вони вже заплатили за медичну допомогу зі своїх податків.

 

Нагадаємо, Кабінет міністрів України опублікував для громадського обговорення проект постанови щодо тарифів на медичні послуги у 2020 році.