Зеленський переговорив із президентом Італії про Донбас і паризький саміт

12:00, 08.02.2020
Зеленський переговорив із президентом Італії про Донбас і паризький саміт

Під час візиту до Італійської Республіки президент України Володимир Зеленський зустрівся з президентом Італії Серджіо Маттареллою.

 

Про це інформує пресслужба офісу президента України.

 

“Глава української держави ознайомив президента Італії із ситуацією на Донбасі та станом реалізації домовленостей паризького саміту у Нормандському форматі. Володимир Зеленський висловив сподівання, що Італія й надалі підтримуватиме солідарні міжнародні зусилля з відновлення суверенітету та територіальної цілісності України”, – йдеться у повідомленні.

 

Йшлося, крім того, і про розвиток політичного діалогу, перспективи торговельно-економічної та інвестиційної співпраці, підтримку Італією процесу реформ в Україні та інтеграції нашої держави до євроатлантичних структур.

 

“Для України важлива розбудова відносин з Італією як впливовим членом ЄС і НАТО”, – заявив Володимир Зеленський.

 

Серджіо Маттарелла натомість позитивно оцінив роль української громади в Італії, яка робить “важливий внесок у розвиток міжлюдських контактів між країнами”.

 

Також під час робочого візиту до Італії президент України Володимир Зеленський зустрівся із прем’єр-міністром Джузеппе Конте.

У ході розмови український президент просив у Конте, серед іншого, закриття офісів “ДНР” та “ЛНР” на території Італії.

 

Окрему увагу під час зустрічі приділили питанням торговельно-економічного, інвестиційного співробітництва та розвитку контактів між українськими й італійськими бізнес-колами.

 

“Італія – в трійці найбільших економічних партнерів України в ЄС та один з основних торговельних партнерів у світі. Обсяги торгівлі торік сягнули понад 4 мільярди доларів США. Впевнений, що ми можемо покращувати цей результат і таким чином зміцнювати нашу дружбу”, – заявив Зеленський.

 

Він висловив інтерес до активного залучення італійських інвесторів до масштабної приватизації в Україні, а також участі італійських компаній у реалізації інфраструктурних проектів і розвитку української енергетики.

 

“Наш уряд працює на спрощення економічних та бізнес-процесів. На цей рік у нас великі плани щодо будівництва доріг, мостів, розвитку портів та аеропортів. Ми будемо раді бачити італійських інвесторів в Україні і зробимо все заради безпеки їхній інвестицій. Давайте разом будувати в Україні та створювати робочі місця”, – зазначив Зеленський.

 

Президент подякував Джузеппе Конте за незмінну підтримку Італією суверенітету й територіальної цілісності України. Зі свого боку, прем’єр-міністр Італійської Республіки наголосив на повній підтримці реформ в Україні.

 

Сторони порушили питання зміцнення культурних зв’язків і розвитку науково-технічної співпраці, особливо в космічній сфері.Також обговорили справу бійця Нацгвардії України Віталія Марківа, ув’язненого в Італії.