Нобелівський комітет назвав Івана Франка «громадянином Росії»

13:10, 29.01.2020
Нобелівський комітет назвав Івана Франка «громадянином Росії»

На сайті Нобелівського комітету місцем проживання поета, який номінувався на Нобелівську премію 1916 року, зазначили Російську Федерацію.

 

Про це на своїй сторінці у Facebook написав директор музею Франка у Львові Богдан Тихолоз.

 

"На офіційному сайті Нобелівського комітету Франко раптом став громадянином... Російської федерації. Саме так визначено країну (country), з якої походив номінант, у базі даних номінацій на премію з літератури у 1916 році", — йдеться у повідомленні.

 

Тихолоз зазначає, що увагу до цього факту привернув користувач Facebook Ruslan Muzzle, а перевірити цю інформацію можна на сайті Нобелівського комітету.


 

Франко справді був номінантом на Нобелівську премію з літератури, хоча й не отримав її з низки причин, серед яких його передчасна смерть. Поет народився в Австрійській імперії (яка існувала в 1804-1867 рр.), а помер у двоєдиній Австро-Угорській державі (час її існування - 1867-1918 рр.), пояснює Тихолоз.

 

У Російській імперії (а точніше, в підросійській Україні — зокрема, у Києві та Одесі) він бував лише кілька разів, а також перебував у Львові під час російської окупації Першої світової війни (у 1914-1915 рр.).

 

"Одначе ніколи, повторюю — ніколи! - країною проживання Івана Франка не була Росія (у жодних політичних формах її існування).

 

Натомість упродовж усього свого життя він був мешканцем коронного краю Дунайської імперії – Королівства Галіції та Лодомерії (себто Галичини й Волині). Тож, навіть за суто формальними критеріями, країна (country) Івана Франка – це аж ніяк не RUSSIAN FEDERATION (RU) now UKRAINE (UA) (як зазначено в базі даних Нобелівського комітету), а радше AUSTRIA (AT) now UKRAINE (UA)", — каже він