Ризик занесення коронавірусу в Україну оцінюється як середній – Центр громадського здоров'я

15:24, 23.01.2020
Ризик занесення коронавірусу в Україну оцінюється як середній – Центр громадського здоров'я

На сьогодні встановлено середній епідеміологічний ризик можливого завезення нового смертельного коронавірусу з Китаю в Україну.

 

Про це під час брифінгу у четвер заявив генерального директора ЦГЗ МОЗ України Ігор Кузін.

 

"На сьогоднішній момент для осіб, що подорожують до міста Ухань, встановлено середній ризик можливого інфікування. Це певна градація з точки зору епідеміології. Ризик занесення або імпорту випадків у країни європейської спільноти або до конкретно України також поки оцінюється як середній", - зазначив Кузін.

 

З його слів, цей рівень не вимагає обмежень на переміщення грузів, товарів або осіб, які подорожують.

 

"Тим не менш, Центром громадського здоров’я впроваджено певні дії по забезпеченню готовності відповіді на потенційно завезені випадки", - сказав він.

 

Співробітники лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я та члени екіпажів будуть опитувати пасажирів літаків, які прямують з Китаю, про самопочуття.

 

"Прямого авіасполучення з китайським Уханем в України немає, але є з Китаєм. Сьогодні о 13.00 прибув літак з міста Санья і санітарними підрозділами лабораторного центру Міністерства охорони здоров'я було проведено прийом цього літака. Не запроваджується ніяких додаткових засобів догляду за пасажирами, але разом із членами екіпажу проводиться спільне опитування або перевірка наявності звернень, або поганого самопочуття. Таким чином, кожного дня санітарно-карантинні підрозділи будуть зустрічати спільно з держприкордонслужбою літаки, які мають пряме сполучення з Китаєм. Додаткових заходів поки не буде впроваджено",- сказав він.

 

При цьому, за словами Кузіна, інкубаційний період коронавірусу триває від 2 до 12 діб.