Новим ватажком ІДІЛ став один з її ідеологів

11:10, 21.01.2020
Новим ватажком ІДІЛ став один з її ідеологів

Амір Мухаммед Саїд Абдель Рахман аль-Мауля

Новим ватажком терористичного угрупування "Ісламська держава" став один з її ідеологів Амір Мухаммед Саїд Абдель Рахман аль-Мауля.

 

Про це з посиланням на джерела в спецслужбах повідомила британська газета The Guardian .

 

Видання назвало Аміра Абдель Рахмана одним з лідерів ІД, близьким до колишнього голови угруповання Абу Бакр аль-Багдаді, який в кінці жовтня було ліквідовано в ході спецоперації США в провінції Ідліб.

 

Держдепартамент називає його уродженцем Іраку, радикальним проповідником і одним із заступників аль-Багдаді.

 

Як написало британське видання, колишній і нинішній ватажки ІД ще в 2004 році познайомилися в американському таборі Кемп-Букка в Іраку, де обидва були ув'язненими. Амір Абдель Рахман був одним із засновників угрупування, брав участь у створенні її ідеології та плануванні ряду операцій.

 

Згідно з отриманою виданням інформації, Амір Абдель Рахман був призначений новим ватажком ІД через лічені години після ліквідації свого попередника. Видання пише, що зараз він намагається об'єднати керівництво угруповання, яке на цей момент майже повністю складається з терористів, які приєдналися до ІД на пізніх етапах її існування.

 

Співрозмовники The Guardian заявили, що новий лідер угруповання має зв'язки в Туреччині, де його брат є представником політичного руху "Фронт іракських туркменів" (обидва належать до цієї етнічної групи).

 

Експерти, з якими провели бесіду співробітники видання, припускають, що Амір Абдель Рахман може ховатися в околицях іракського Мосула, де він раніше вивчав шаріатське право.

 

Як повідомляла УМ, 27 жовтня президент США Дональд Трамп оголосив про ліквідацію американськими військовими аль-Багдаді. За словами американського лідера, разом з ватажком ІД було знищено безліч бійців угруповання та його спільників. Трамп також висловив подяку Туреччині, Сирії, Росії та Іраку за сприяння в проведенні операції.

 

Місцезнаходження ватажка терористичного угруповання “Ісламська держава” (ІД) Абу Бакра аль-Багдаді, знищеного в результаті спецоперації сил США в провінції Ідліб, було встановлено завдяки сприянню одного з його основних помічників.

 

Ватажок «Ісламської держави» підірвав себе і трьох своїх дітей під час спецоперації США в Сирії.

 

Абдулла Кардаш, також відомий як Хаджі Абдулла аль-Афар, взяв на себе роль лідера терористичної організації “Ісламської держави” після загибелі Абу-Бакра аль-Багдад