Поліція порушила справи щодо можливого стеження за Йованович в Україні

14:55, 16.01.2020
Поліція порушила справи щодо можливого стеження за Йованович в Україні

Національна поліція відкрила 2 кримінальних провадження через повідомлення слідчих Палати представників Конгресу США про можливе незаконне стеження в Україні за колишнім американським послом Марі Йованович.

 

Про це повідомляє МВС.

 

В МВС кажуть, що взяли до відома матеріали, опубліковані 14 січня слідчими Палати представників, і після їх аналізу поліція розпочала кримінальні провадження за ч. 2 ст. 163 (порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції ) та ч. 1 ст. 182 (незаконне збирання, зберігання, використання конфіденційної інформації про особу, порушення недоторканності приватного життя) Кримінального кодексу України.

 

У відомстві розповіли, що комітет з розвідки Палати представників опублікував нотатки та інші документи про те, що під час її каденції в Україні за Йованович начебто здійснювалося незаконне стеження та відбувалося втручання в роботу її електронних гаджетів на замовлення американців.

 

В МВС зауважили, що позиція України - не втручатися у внутрішньополітичні справи Сполучених Штатів, але в опублікованих записах "міститься факт можливого порушення законодавства України та Віденської конвенції про дипломатичні зносини", яка захищає права дипломата на території іншої держави.

 

"Наша мета - оперативно-слідчим шляхом перевірити, чи дійсно був факт порушення українського та міжнародного законодавств. Тоді повинно бути відповідне реагування. Або ж це була просто бравада та фейк у неформальній бесіді двох громадян США",- сказанов тексті.

 

Міністерство внутрішніх справ звернулось до Федерального бюро Розслідувань (ФБР) з проханням надати інформацію.

 

“У МВС взяли до відома матеріали, опубліковані 14 січня, слідчими Палати Представників Конгресу США про можливе незаконне стеження на території України за колишнім послом США в Україні Марі Йованович... Відповідно до Меморандуму про взаємне співробітництво та обмін інформацією між МВС України та ФБР США,... МВС звернулося до ФБР з проханням надати усі матеріали та інформацію про осіб, які можуть бути причетні до цього можливого кримінального правопорушення”, — йдеться в повідомленні.

 

Крім того зазначається, що “міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков запропонував американській стороні взяти участь у такому розслідуванні”.

 

“Україна очікує від Сполучених Штатів Америки реакції на звернення та розраховує на співробітництво”, — наголосили в міністерстві.

 

Напередодні, Reuters писало, що на думку глави комітету із закордонних справ Палати представників США Еліот Енгель, повідомлення, які опублікували в рамках справи про імпічмент Дональда Трампа, свідчать про те, що експосол США в Україні Марі Йованович перебувала під наглядом до того, як її звільнили.

 

Йдеться про листування між бізнесменом з Флориди Левом Парнасом і Робертом Хайдом, кандидатом в Конгрес від республіканців в Коннектикуті.

 

Відзначається, що Хайд ображав Йованович і, мабуть, надавав інформацію про її пересування в Києві.

 

Так, в одному з повідомлень Хайд написав: "Вони перевезуть її завтра". В іншому він сказав, що у нього є партнери в Україні, які можуть допомогти відстежити Йованович.