Севастополю вирішили зберегти статус до деокупації Криму

09:50, 14.01.2020
Севастополю вирішили зберегти статус до деокупації Криму

У доопрацьованому проекті закону щодо внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади у статті 133 місто Севастополь згадується як окрема адміністративно-територіальна одиниця України.

 

Відповідна правка була внесена за зверненням постійного представника президента України в АР Крим, яке було направлене комісії з питань правової реформи від голови робочої групи з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій в листопаді 2019 року.

 

"Ми залишаємося на позиції, що жодне місто України не повинно мати спеціального статусу. Але допоки АР Крим та м. Севастополь є тимчасово окупованими територіями і обидві згадуються у резолюціях міжнародних організацій, і допоки статус Криму на рівні Конституції не змінено, видається за доцільне, з метою дотримання сталості позиції України на міжнародній арені, залишити м. Севастополь як окрему адміністративно-територіальну одиницю у Конституції України...АР Крим і місто Севастополь – це Україна", - написав він.

 

"Обидві адміністративно-територіальні одиниці (АР Крим та м. Севастополь) були окуповані Російською Федерацією в березні 2014 року... в усіх документах міжнародних організацій під час згадок про Крим згадують "The Autonomous Republic of Crimea and the city of Sevastopol (Ukraine)".

 ... незгадування м. Севастополь у Конституції України може призвести до пропагандистських тверджень держави-окупанта про те, що Україна "відмовилася" або "забула" про Севастополь.... ці доводи... вони мають значення для відстоювання політичної позиції України на міжнародній арені про те, що на території Кримського півострова ми маємо дві окуповані адміністративно-територіальні одиниці і завжди згадуємо про обидві.У зв‘язку з цим просив би розглянути питання щодо залишення у статті 133 проекту закону окремої згадки про м. Севастополь",- йдеться у звергенні.

Нагалаємо, 16 грудня на сайті Верховної Ради з’явився текст президентського законопроєкту про внесення змін до Конституції. Володимир Зеленський пропонує змінити окремі положення Конституції України щодо адміністративно-територіального устрою. Наприклад, ліквідувати поняття "район", ввести "округ" та інституцію префектів замість місцевих державних адміністрацій. Також цей проєкт передбачає скасування особливого статусу міста Севастополь. Голова комітету з питань зовнішньої політики Богдан Яременко пояснив, що місто Севастополь планують позбавити особливого статусу, бо у такому статусі немає потреби, але робитимуть це після його деокупації.